Sinani: Državne institucije i ustanove zapošljavaju samo Srbe

Bujanovac, 23. avgust 2023. U zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije, na koje je upućeno i albansko stanovništvo koje živi na ovom području, radi manje od 20 odsto Albanaca, tvrdi Ardita Sinani, političarka iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

Sinani je iznela podatak da  među 1.382 radnika u domovima zdravlja u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, vranjskoj bolnici, Specijalnoj bolnici u Bujanovačkoj Banji i Sijarinskoj Banji (opština Medveđa) samo 268 Albanaca.

U Zdravstvenom centru Vranje, koji pruža zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa stanovništvu Pčinjskog okruga, a  Albanci čine gotovo 30 odsto, nema radnika iz ove nacionalne manjine među 700 zaposlenih.

U lečlištu u Bujanovačkoj Banji među 51 radnika, prema podacima koje je objavila Sinani, takođe nema Albanaca.

Najviše Albanaca zaposleno je u Domu zdravlja u Preševu – 184, od ukupno 231 radnika.

U bujanovačkom Domu zdravlja radi 79 Albanaca i 147 Srba.

„Zastupljenost/integracija u državnim institucijama podrazumeva preduzimanje hitnih mera koje bi obezbedile „učešće Albanaca u državnim institucijama” u skladu sa „proporcionalnom strukturom stanovništva ovih opština”. Ovaj zahtev je zasnovan na članu 21. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, članu 77. Ustava Republike Srbije i članu 15. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina. Primer za to je odredba koja manjinama garantuje „učešće u javnom životu i ravnopravnost u slučaju zapošljavanja u javnim službama“. Zakon nalaže da se u slučaju „zapošljavanja u javnim službama, uključujući policiju, vodi računa o nacionalnoj strukturi stanovništva, relevantnoj zastupljenosti i poznavanju jezika koji se govore u oblasti organa ili usluga“, kaže ovim povodom Sinani.

Po njenim rečima, u Preševskoj dolini, kako Albanci nazivaju područje opština Bujanovac, Preševo i Meveđa, ni Program iz 2001, ni Sporazum o reorganizaciji Koordinacionog tela iz 2009, ni „Plan u sedam tačaka” nisu dali ni minimalne rezultate u integraciji Albanaca u regionalne i republičke državne institucije.

Praksa pokazuje da postojanje pravnog osnova, bez postojanja političke volje Vlade, nije dovoljno da omogući integraciju nacionalne manjine“, dodaje Sinani.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu reagovao je nakon što je nedavno u Domu zdravlja u Preševu posao dobilo osmoro Srba i devetoro Albanaca, kako je rekao, u opštini u kojoj je više od 95 odsto stanovništva čine Albanci.

U Domu zdravlja Preševo posao za 9 Albanaca i 8 Srba, šef Saveta Albanaca nezadovoljan

Lutfiu se oglasio i u ponedeljak, povodom zapošljavanja u bujanovačkom Domu zdravlja, rekavši da su na poslednjem konkursu posao dobili jedan lekar i jedna medicinska sestra  – oboje iz srpske zajednice.

-Diskriminacija Albanaca prilikom zapošljavanja se nastavlja – naveo je Lutfiu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *