Kamberi: Brnabić nam je poručila da budemo srećni sto smo živi

Bujanovac, 30. avgust 2023. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kaže da je premijerka Srbije Ana Brnabić sa Strateškog foruma na Bledu zapravo poručila Albancima u Srbiji „ne tražite prava, dovoljno je što vas ne ubijamo“.

Kako kaže Kamberi,  premijerkina poruka je da  Albanci u Preševskoj dolini „imaju prava“ jer ih niko ne „ubija“, dok Srbi na Kosovu to nemaju.

-To je nastavak zvanične politike dvostrukih standarda Srbije u odnosu prema manjinama i uskraćivanje osnovnih prava manjina na njenoj teritoriji, dok za svoju manjinu na Kosovu teži da gradi standarde koji ne postoje ni u jednoj drugoj zemlji – navodi Kamberi.

Verbalni sukob Brnabićke i Kurtija na Bledu oko nezavisnosti Kosova: Između konfuzije, realnosti i mašte

Po njegovim rečima, tvrdnje premijerke da „niko ne puca u Albance u Preševskoj dolini” nisu istinite, zapravo činjenice govore drugačije.

Samo u periodu NATO bombardovanja 1999. godine, u opštini Preševo, teritoriji pod apsolutnom kontrolom srpskih snaga bezbednosti, ubijeno je 11 albanskih civila, za koje niko ne odgovara. U opštini Bujanovac tokom 2000. godine ubijeno je još 13 civila. Stotine drugih Albanaca su maltretirani, pretučeni i opljačkani od strane srpskih snaga bezbednosti, a da niko nije kažnjen zbog toga – kaže poslanik.

Dodao je i da je i tokom 2003. i 2009. godine, da bi se stvorila situacija opšte nesigurnosti, uhapšeno na desetine Albanaca pod lažnim optužbama za „terorizam i ratne zločine“, koji su, nakon što su mesecima i godinama držani u pritvoru, oslobođeni optužbi.

-Kada je reč o pravima koja se garantuju i uživaju, situacija je potpuno drugačija od onoga što Brnabić tvrdi. Srbija je i dalje jedina država na Zapadnom Balkanu u kojoj je javno korišćenje nacionalnog simbola zabranjeno zakonom. Srbija je zemlja sa najnižim učešćem manjina u javnom životu i odlučivanju, zbog diskriminatorske politike koja se sprovodi decenijama. U državnoj upravi, javnim institucijama, organizacijama od posebnog interesa za građane, učešće Albanaca je ili simbolično ili ne postoji – kaže on.

Kaže i da se Srbija  vodi starom logikom, koja manjine, posebno Albance, vidi kao „državne neprijatelje“.

Ta ista Srbija koja sprečava ravnopravnu i proporcionalnu integraciju manjina na sopstvenoj teritoriji, naterala je Srbe da napuste institucije na Kosovu  – navodi Kamberi.

Istakao je da se Albanci u Srbiji u svakodnevnom životu  suočavaju sa govorom mržnje, rasizmom i ksenofobijom, a da nijednom nisu napali organe za sprovođenje zakona ili postavili barikade da bi sprečili slobodno kretanje.

-S druge strane, Srbi na Kosovu su koristili sva sredstva da destabilizuju sever Kosova. Posledica političke filozofije projekta „Srpski svet“. Srbija radi na kontroli svih Srba u regionu, ne da utiče na uspostavljanje odnosa sa tim državama, već da demonstrira svoju destabilizujuću moć širom Zapadnog Balkana. Destruktivna namera sa destabilizujućim posledicama – kaže Kamberi.

Država i premijer sa evropskim vrednostima, kaže on, trebalo je da govore drugačije.

-Politička mišljenja prema Albancima ovde su i dalje ista kao i pre Balkanskih ratova. Gospođo Brnabić: Zašto niste jednom posetili Batajnicu i druga mesta u Srbiji gde su bile masovne grobnice Albanaca? – upitao je Kamberi.




One thought on “Kamberi: Brnabić nam je poručila da budemo srećni sto smo živi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *