Ogorčeni roditelji „Brankovaca“ u redakciji Bujanovačkih, evo šta poručuju nadležnima

Bujanovac, 30. avgust 2023. Tekst na našem portalu o tome da će učenici nižih razreda OŠ „Branko Radičević“ školsku godinu početi u nekoj od seoskih škola izazvao je mnoštvo negativnih komentara. Neki od ogorčenih roditelja danas su došli u redakciju Bujanovačkih i poručili da se osećaju prevareno, kao i da se ovakve stvari dešavaju samo u Bujanovcu gde da niko ne brine o deci i njihovom obrazovanju. Pojedini su spremni i da decu upišu u neku od seoskih škola ili čak u Vranje.

Roditelji kažu da njihova deca za ovih nekoliko godina nisu imala normalnu nastavu.

-Sve je ovo moglo mnogo drugačije. Nadali smo se da će 1. septembra učenici konačno krenuti na normalnu nastavu. Ovako smo samo svedoci trajnog oštećenja ovih generacija, jer deca ne znaju da uče, deca su ostala uskraćena za normalno školovanje – kaže jedan od roditelja.

Druga stvar, koju ovaj ogorčeni roditelj naglašava, jeste pitanje prevoza učenika i muka roditelja oko uklapanja sopstvenih radnih smena i smena u školi.

-Dosta roditelja ima po dva osnovca, jednog u višim i jednog u nižim razredima, ili oboje u nižim, pa ja sad pitam odgovorne kako da taj roditelj uklopi svoj posao i da vodi decu u školu kad se smene dece ne poklapaju – dodaje on.

Popodnevne smene, kako kaže, nisu nikako dobre za decu u nižim razredima, jer dete izgubi veći deo dana i dođe u školu već umorno, pa nije u stanju ni da valjano prati nastavu.

-Kada će to dete da se odmori, da napiše domaći zadatak, da se druži sa vršnjacima i da provodi vreme sa roditeljima kada dođe kući kasno uveče – kaže on.

Ako već deca mora da idu u seoske škole, onda je bolje da idu u prepodnevnim časovima, tako da je razumljivo, kako kaže drugi naš sagovornik, što pojedini roditelji ispisuju decu iz škole „B. Radičević“ i upisuju u seoske škole.

-Već je nekoliko roditelja ispisalo svoju decu iz škole i upisalo u neku drugu seosku školu, a ima i onih koji decu upisuju u vranjske škole i takvih slučajeva je sve više iz godine u godinu – kaže ovaj Bujanovčanin.

Najveći broj naših čitalaca komentarisao je na Fejsbuk stranici Bujanovačkih  činjenicu da se škola „Branko Radičević“ renovira kao nijedna druga u Srbiji.

-Do sada bi sazidali dve škole iz temelja, a ne samo jednu…Na šta ovo liči, ovo je sistemsko iseljavanje Srba iz Bujanovca…Kad je budete završili neće imati ko da vam ide u školu… – samo su neki od komentara na našoj Fejsbuk stranici.

Ana Glišić, majka dva osmaka, pita se kako decu dobro pripremiti za upis u srednju školu kada će im i dalje časovi trajati po 30 minuta.

-Kad su deca krenula u peti razred školske 20/21 godine zbog korone većina nastave je bila organizovana onlajn u prevodu “ snađi se“ da deca mnogo ne izgube od obrazovanja. Kasnije je krenulo renoviranje škole i opet snalaženje, jer čas traje 30 minuta u školi koja se pokazala kao dobar domaćin – kaže Glišićeva.

Skraćeni časovi, kako kaže i pored zalaganja nastavnika da izvuče maksimum od časa, nose posledice.

-Kako je ova generacija bas oštećena u obrazovanju predlažem rukovodstvu škole da razmisle o nekoj vrsti dodatnih časova pripreme za upis u srednje škole ove generacije, jer nemaju svi roditelji mogućnost da deci plaćaju privatne časove – kaže Glišićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *