Žigmanov sa šefom OEBS-a o Planu od 7 tačaka

Bujanovac, 1. septembar 2023. Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je juče sa šefom Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom o nastavku saradnje sa nedavno izabranim Nacionalnim savetom Albanaca i naporima da se implementira Plan od 7 tačaka.

Kako navode iz ministarstva, Žigmanov je naglasio da visoko ceni ulogu koju Misija OEBS i ambasador Bratu, imaju u procesu uspostavljanja poverenja i saradnje državnih institucija sa predstavnicima albanske nacionalne manjine, te istakao spremnost ministarstva da radi otvoreno na identifikaciji i rešavanju izazova koji postoje.

Ministarstvo je, rekao je on, svesno složenosti situacije na jugu Srbije, ali je isto tako spremno da, zajedno sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, ostalim ministarstvima i Misijom OEBS, kao i svim relevantnim akterima iz korpusa albanske nacionalne manjine, radi na postizanju rešenja.

Ambasador Bratu podržao je ideje i predloge Ministarstva i podvukao da će Misija OEBS nastaviti da radi zajedno sa državnim organima i predstavničkim telom albanske nacionalne manjine na uspostavljanju poverenja i saradnje u rešavanju postojećih izazova.

Plan od 7 tačaka je 2013. godine usvojila Vlada Srbije, a dokumentom je predviđena integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *