Socijalno ugroženim Bujanovčanima počeli da stižu umanjeni računi za struju

Bujanovac, Beograd, 5. septembar 2023. – Pojedini potrošači iz kategorije energetski ugroženih u Bujanovcu dobili su umanjene račune za struju posle pisanja Bujanovačkih. Jedan od njih za naš portal kaže da su poslednji računi umanjeni, ali da u zgradu opštine i dalje dolaze socijalno ugroženi građani koji još uvek nisu ostvarili ovo pravo.

Ministarka energetike Dubravka Đedović ponovo savetuje socijalno ugrožene građane da u gradu ili opštini gde žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto.

Ona je za Politiku izjavila da je novac u budžetu obezebeđen tako da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust za isporučenu toplotnu energiju.  

Građani: Ugroženim kupcima struje u Bujanovcu EPS ne umanjuje račune

„Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine“, izjavila je Dubravka Đedović.

Ona je rekla da korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem biraju za kakav energent žele da ostvare popust.

Dubravka Đedović je izjavila da i seoska domaćinstva mogu da ostvare to pravo, bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju, pre svega, prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja, kojima bi isključenje struje ugrozilo život.

Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa, navela je Dubravka Đedović.

Ona je dodala da je u proteklih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji.

Potrošači, kako bi smanjili potrošnju struje a time i račune, treba da obrate pažnju na potrošnju u višoj i nižoj tarifi, jer je niža, noćna tarifa, četiri puta jeftinija nego dnevna, rekla je za Politiku




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *