„Zlatni puž“: Festival animiranog filma od 11. septembra u Vranju

Bujanovac, 5. Septembar 2023. – Svetski dečiji festival animiranog filma „Zlatni puž 2023.“, osmi po redu, biće održan od 11. do 14. septembra u Vranju. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 11. septembar u sali Pozorišta „Bora Stanković“ u 20 sati. Festivalu će prisustvovati gosti iz Španije, Izraela, Gruzije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prateći program festivala biće i In memoriam posvećen osnivaču ŠAF-a Miroslavu Mikiju Simonoviću koji je preminuo u avgustu mesecu.

Ministarstvo kulture sufinansira manifestaciju, a grad Vranje finansira kroz plan i program rada ustanove za 2023. godinu.

„Glavni program manifestacije „Zlatni puž 2023.“ su zvanične projekcije dečijih animiranih filmova koji su selektovani za prikazivanje na festivalu. U zvaničnom programu će biti prikazano 74 od ukupno 710 filmova koliko je prijavljeno. Festival Zlatni puž ima dve kategorije: kategorija za decu do 15 godina i kategorija za mlade od 15 do 19 godina starosti“ – navodi se u obaveštenju.

Žiri dodeljuje po tri nagrade u svakoj kategoriji, zatim Grand prix za najbolji film prikazan na festivalu, nagradu “Nikola Majdak” za kameru, kao i specijalne nagrade za filmove koji ostave poseban utisak na članove žirija.

„Ove godine žiri će raditi u sastavu Andres Domenek Alkaide iz Španije, Mladen Đukić iz Bosne i Hercegovine i Nikola Majdak iz Srbije. Projekcije tokom trajanja festivala su otvorene za sve zainteresovane“ – dodaje se u obaveštenju.

Kao deo pratećeg programa festivala biće održana i Master klas radionica. Deca i mladi, gosti na festivalu kao i polaznici ŠAF-a, njih 15-ak radiće na izradi animiranog filma sa Anom Nedeljković, animatorkom iz Beograda.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *