Milan i Nikolija iz Lopardinca staju “na ludi kamen”, uz pomoć 100.000 od Mesne zajednice planiraju nezaboravno veselje

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. septembar 2023. Milan Ristić (28) iz sela Lopardince kod Bujanovca biće prvi mladoženja koji će od sela dobiti 100.000 dinara za sklapanje braka. Novac će iskoristiti da plati restoran, a očekuje da veselju prisustvuje čak 350 svatova.

Milanova izabranica je Nikolija Janjić (20) iz istog sela, a u vezi su već nekoliko godina. Ovaj podsticaj sela za povećanja nataliteta je samo, kako kaže, ubrzao njihovu odluku da se venčaju.

Mesna zajednica Lopardince, u saradnji sa Crkvenim odborom, daje po 100.000 dinara svakom neženji u selu koji „stane na ludi kamen“. Osim toga, prvo rođeno dete dobiće 50.000, drugo 100.000, dok će treće dete i svako naredno dobiti po 150.000 dinara. Na ovaj način Lopardinčani žele da podignu natalitet, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Lopardince daje pare za stupanje u brak i rađanje dece

 

Venčanje su zakazali za 21. oktobar, a planiraju tradicionalnu svadbu sa svim običajima.

-Svadba će početi u selu, po svim starinskim običajima…dolazak svatova kod mene, odlazak po mladu i sve ono što naša tradicija nalaže, a nastavićemo u jednom bujanovačkom restoranu – kaže Milan za naš portal.

Veselje će im uveličati najmanje 300 gostiju, a vrlo je izvesno, kako kaže, da će ih biti čak 350, jer zbog novčane pomoći koju će dobiti od sela planiraju da pozovu na svadbu većinu meštana.

Da Milana meštani Lopardinca vole i poštuju govori i činjenica da je prošlog meseca izabran za „najboljeg komšiju“ , a ulica u kojoj živi za „najbolji sokak“.

U selu ima tridesetak neženja, Milan je prvi „povukao nogu“, a nada se, kako kaže, da će ova novčana motivacija smanjiti taj broj.

Pored toga, ima i dosta porodica koje su bez dece ili sa po jednim detetom, pa se očekuje da će novac koji je obećala Mesna zajednica za rađanje dece motivisati roditelje da povećavaju svoje porodice.

-Ove godine imamo samo tri đaka prvaka, premalo je to, iskreno se nadam da će se pored sklapanja brakova i broj dece povećati – kaže Milan za Bujanovačke.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *