Američki senatori državnom vrhu SAD: Tražite od Srbije da sprovede Plan od 7 tačaka

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. septembar 2023. Američki senatori Geri Piters i Džoni Ernst zahtevaju od državnog sekretara Sjedinjenih država Entonija Blinkena da se SAD počnu da se bave, kako kažu, diskriminacijom Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi i da u svakoj komunikaciji sa vlastima države Srbije insistiraju na sprovođenju Plana od 7 tačaka.

Senatori su pisali Blinkenu 8. septembra, a pismo je objavio narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Po njegovim rečima, kopredsedavajući Grupe za pitanja Albanaca u Senatu SAD, senatorka Džoni Ernst (republikanka iz Ajove) i senator Geri Piters (demokrata iz Mičigena) založili su se kod državnog sekretara SAD za Preševsku dolinu i pravedne ciljeve Albanaca.

-Pismo dolazi kao direktan rezultat rada Albansko-američke građanske lige i delegacije iz Preševske doline, sa kojom smo 28. februara 2023. godine imali brifing sa senatorima Pitersom i Ernstom u Senatu SAD – navodi Kamberi.

Ardita Sinani iz SAD: “Brifing o Dolini” u Senatu, Albanci u Srbiji građani drugog reda

Senatori u svom pismu traže od državnog sekretara da u svakoj komunikaciji ili susretu sa srpskim vlastima pokrene pitanje Albanaca na jugu Srbije.

Oni navode da se i u izveštajima Stejt departmenta i Rezoluciji Evropskog parlamenta iz maja 2023 govori diskriminaciji Albanaca od strane države, sa posebnim naglaskom na pasivizaciju prebivališta kao administrativne metode etničkog čišćenja .

U pismu se poziva na sprovođenje Plana od sedam tačaka koji se tiče prava Albanaca na jugu Srbije, a Vlada Srbije je plan prihvatila 2013. godine.

„Od tada je Vlada u Beogradu ostvarila ograničen napredak u sprovođenju ovog plana. Nijedna od prioritetnih tačaka Plana nije sprovedena u celini, a u pogledu zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama nije bilo nikakvog pomaka“, navodi se u pismu.

„Ovaj plan je diplomatski put napred za zajednicu koja je toliko propatila od svih sukoba 1990-ih pa nadalje“ navode senatori dodajući da podržavaju proces dijaloga (između Kosova i Srbije) i dodaju da veruju da je „pravedno reavanje legitimnih zahteva etničkih Albanaca u Preševskoj dolini ključ za dugoročnu stabilnost i mir u regionu“.

Pismo dvoje senatora dolazi nekoliko meseci nakon što su Blinkenu pisali kongresmeni Hajms i Tores, koji su takođe tražili da se SAD založe za Albance na jugu Srbije.

Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije

Plan od 7 tačaka je 2013. godine usvojila Vlada Srbije, a dokumentom je predviđena integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *