Ambasador Poljske u Bujanovcu, Mitrović se zahvalio na donaciji OŠ „B. Radičević“

Bujanovac, 14. septembar 2023. Ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl posetio je danas Bujanovac povodom donacije od 23.100 evra koju je od te zemlje dobila OŠ “Branko Radičević”. Novac je iskorišćen za opremanje škole smart televizorima i keramičkim tablama. Sa ambasadorom se sastao i Nenad Mitrović, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela (KT) za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Kako je saopšteno iz KT, Mitrović i Perl su  razgovarali o najznačajnijim sprovedenim programima i planiranim aktivnostima u tri opštine na jugu Republike Srbije.

Posebno je bilo reči o razvojnom projektu „Obrazovanje za sve – poboljšanje uslova predavanja i učenja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu“.

U OŠ „B. Radičević“ stigla donacija iz Poljske

Na konkursu Ambasade Osnovnoj školi „Branko Radičević“ dodeljeno je 23.100 evra, za opremanje škole savremenim nastavnim sredstvima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Poljske finansiraće nabavku savremene opreme koja podrazumeva 35 smart televizora i 35 belih keramičkih tabli.

„Ova donacija je od velike važnosti i značaja za učenike i nastavnike zato što će poboljšati kvalitet rada i učenja, ali i unaprediti digitalna znanja i veštine kako bi učenici imali savremeno i kvalitetno obrazovanje. Ovom donacijom će uslovi rada svih učenika biće unapređeni i kvalitet njihovog obrazovanja kroz korišćenje modernih tehnologija u nastavi biće poboljšani“ naglasio je Mitrović tokom sastanka sa ambasadorom Poljske. 

Perl je rekao i da je poljska nacionalna manjina priznata u Republici Srbiji, iako mala po brojnosti, da pripadnici iste imaju školovanje na svom jeziku i sva druga prava, zbog čega mogu biti primer Evropi kada je tretman pripadnika nacionalnih manjina u pitanju.

Direktor Službe KT  izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se pripadnici poljske nacionalne manjine u Srbiji osećaju kao u Poljskoj, sa svim pravima koja im po zakonu pripadaju, kao punopravni građani Republike Srbije.

„Kada su u pitanju multietničke sredine, mi želimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, istakao je Mitrović.

Naglasio je da je političko – bezbednosna situacija stabilna, te da su sve aktivnosti usmerene ka unapređenju kvaliteta života građana na jugu Srbije.  

Ambasador je posetio i školu „Branko Radičević“, u kojoj su u toku radovi na rekonstrukciji, a sastao se i sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *