Ismail Kadare umesto Desanke Maksimović, odlučio Školski odbor u Biljači

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. septembar 2023. Školski odbor OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači danas se izjasnio za promenu naziva škole, saznaju Bujanovačke. Umesto imena srpske pesnikinje predlog je da škola ponese ime albanskog književnika i pesnika Ismaila Kadarea.

Vest da je školski odbor glasao za promenu naziva škole potvrdio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu.

Kako su Bujanovačke u više navrata pisale, upravo je Lutfiu inicijator promene imena škole.

Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači

On je ranije izjavio da je  “velika je uvreda” za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović zato što se, po njegovim rečima, radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Lutfiu je današnju odluku školskog odbora nazvao „dobrom vešću“.

„Ime velikog pisca Ismaila Kadarea bio je predlog koji je odobrio školski odbor. Ovaj predlog će biti upućen Skupštini opštine Bujanovac na usvajanje, a na kraju će škola zatražiti odobrenje naziva od Ministarstva prosvete. Ismail Kadare je među najboljim piscima savremene svetske književnosti, dobitnik je više međunarodnih književnih nagrada i više desetina puta nominovan za Nobelovu nagradu“, kaže Lutfiu.

Da li će škola u Biljači promeniti ime, kao što predlaže školski odbor, konačnu odluku donosi Ministarstvo prosvete.

KO JE ISMAIL KADARE: Ismail Kadare je istaknuti albanski pisac poznat po svojim romanima, esejima i pesmama. Rođen je 28. januara 1936. godine u Đirokastru, Albanija, studirao je filologiju i istoriju na Univerzitetu u Tirani, a kasnije i na Moskovskom državnom univerzitetu, gde je proučavao književnost i novinarstvo. Dobitnik je brojnih prestižnih književnih nagrada, uključujući i Međunarodnu nagradu Man Booker 2005. godine, a više puta bio je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost. Trenutno živi i stvara u Parizu. Najpoznatiji je po svom specifičnom književnom stilu, koji kombinuje istorijske elemente sa alegorijskim i metaforičkim tumačenjima.Takođe je poznat po tome što je njegova književnost često bila podložna cenzuri tokom komunističkog režima u Albaniji, iako je uspeo da napiše dela koja su ostavila dubok utisak na književni svet. Ismail Kadare je jedan od najcenjenijih albanskih pisaca i međunarodno priznat književnik čiji su radovi prevedeni na mnoge jezike i osvojili pažnju čitalaca širom sveta



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *