Kamberi Vučiću: Ako Srbi mogu da koriste nacionalnu zastavu u zemljama regiona, zašto je Albancima to pravo uskraćeno u Srbiji

Bujanovac, 18. septembar 2023. – Albanci žive u pet zemalja regiona i imamo isti jezik i zastavu i dalje smo jedna nacija-mi smo Albanci. Dvostruki standardi ne grade mir. Prava su univerzalna. Nemate njihov monopol za distribuciju, poručuje narodni poslanik Šaip Kamberi predsedniku Aleksandru Vučiću.

Kamberi je u svojoj objavi na društvenim mrežava citirao Vučića koji je na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave rekao „mi smo narod sa jednim jezikom i jednom zastavom“.

Kamberi traži izmenu zakona: Albanska zastava na zgradi Opštine tokom cele godine

Možemo živeti u mnogim zemljama, ali imamo srpsko ime i prezime i zastavu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom manifestacije u Nišu.

Isto i kod nas gospodine predsedniče, poručuje Kamberi.

„Živimo u pet zemalja ali i dalje smo jedna nacija – mi smo Albanci. Imamo istu zastavu. Isto tako imamo i isti jezik.

Zašto onda smatrate da neka prava važe isključivo za Srbe? Zašto ne prihvatate ista prava Albancima u Srbiji? Zašto se onda Albanci kažnjavaju kada koriste svoj nacionalni simbol? Zašto Albancima u Preševskoj dolini nije priznato pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika u državnim organima?“, pita Kamberi.

On se u Prištini sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem kome je preneo da je zajedno sa bošnjačkim poslanicima iz SDA pokrenuo pet predloga zakona, među kojima i onaj o izmeni zakona o upotrebi nacionalnih simbola.

Albanskoj manjini u Srbiji nije dozvoljeno korišćenje zastave Republike Albanije kao nacionalnog simbola.

Sud kaznio Mustafu i Savet Albanaca zbog isticanja albanske zastave

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *