Opština čeka 31 milion evra od države za prečišćavanje otpadnih voda

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. septembar 2023. Na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kod Srpske Kuće, kolektora i kanalizacione mreže od 52 kilometra, za šta je država trebalo da finansira Opštinu Bujanovac sa čak 31 milion evra, ćekaće se još, a niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će i kada početi radovi. Predsednik opštine Nagip Arifi u ponedeljak je rekao da je Opština ispunila 99 odsto svojih obaveza, ali da Vlada Srbije kao finansijer ima problem da nabavi novac.

-Taj kapitalni projekat je trebalo da se finansira od kineskog kredita, ali je to stopirano i znam da vlada pokušava da kredit obezbedi od evropskih banaka, videćemo da li će uspeti – odgovorio je Arifi juče u skupštini na pitanje odbornika opozicione Alternative za promene Arbera Pajazitija šta je sa pompezno najavljivanom izgradnjom postrojenja od 31 milion evra.

Da će Bujanovac dobiti taj novac najavio je još u martu 2021. godine tadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Nova komunalna infrastruktura za Bujanovac, država daje 31 milion evra

Od tada je, kako kaže Arifi, Opština obezbedila zemljište, izdejstvovala da se proglasi zemljištem od posebnog značaja, zatim  izvršila eksproprijaciju, kupila 2 hektara kod Srpske Kuće gde treba da se gradi.

-U sudskom sporu smo sa dva vlasnika parcela koji nisu hteli da prodaju po ponuđenoj ceni, ali to se rešava. Može da se kaže da smo mi naš deo posla završili, sad čekamo Vladu – rekao je Arifi.

Načelnica opštinskog odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović ranije je izjavila za Bujanovačke da ovaj projekat znači konačno i trajno  rešavanje problema sa otpadnim vodama, odnosno kanalizacijom.

Počinje izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektora

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *