Kamberi: Albanci i druge manjine su u Srbiji poput varvara sa periferije

Bujanovac, 20. septembar 2023. – Zbog izbornog sistema koji manjinama ne garantuje zastupljenost u parlamentu, Srbija je etnocentrična država sa Srbima u centru i nama, poput varvara, na periferiji, navodi narodni poslanik Šaip Kamberi.

On naglašava da su u svim državama regiona, osim Srbije, manjinama zagarantovani mandati u parlamentu, a da među najvažnijim pokazateljima demokratije u državi spada tretman nacionalnih manjina. Zato je, navodi Kamberi, učešće nacionalnih manjina u procesu donošenja političkih odluka na lokalnom i centralnom nivou tema na koju su međunarodne institucije skrenule pažnju.

-Zemlje koje se kreću ka liberalnoj demokratiji, poput Hrvatske, Slovenije i Kosova, svojim unutrašnjim zakonodavstvom garantuju načela koja osiguravaju učešće manjina u političkom i javnom životu. Garantovani mandati u parlamentu, odnosno adekvatna zastupljenost u manjinskoj upravi i javnim institucijama, principi su koji omogućuju odraz različitosti, kaže Kamberi.

Albanci traže garantovana mesta u Skupštini Srbije

Prema njegovim rečima, Kosovo je najbolji primer institucionalnog tretmana manjina.

-Ustav Kosova garantuje 20 mandata manjinama u parlamentu sa 120mesta, od toga 10 za Srbe, a od pet potpredsedničkih mesta dva pripadaju manjinama. Takođe, Ustav garantuje i dva ministarska mesta manjinama, objašnjava Kamberi.

Kako dodaje, Republika Srbija, takve garancije ne nudi manjinama koje čine 20 odsto ukupnog stanovništva. To, prema njegovim rečima, znači 50 mandata za Mađare, Bošnjake, Albance, Hrvate i druge manjine, čije stranke sada imaju samo 11 mandata.

-Prema popisu, Albanci čine oko 1% ukupnog stanovništva Srbije. Prema ovom pokazatelju, to znači 2,5 mandata u Skupštini, ali je na poslednjim izborima jedva dobijeno jedno mesto.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *