Ministarka savetuje starije građane da nose maske

Bujanovac, 20. septembar 2023. – Ne treba praviti paniku zbog koronavirusa jer je sada manji broj obolelih nego za vreme pandemije, ali stariji sugrađani bi ipak trebalo da nose maske, kazala je ministarka zdravlja Danica Grujičić gostujući na televiziji Prva.

Grujičić je ocenila da bolnice „nisu zatrpane“, ali da za određene grupe pacijenata bilo kakav grip može biti opasan.

Ona je ukazala da je Radna grupa Ministarstva zdravlja dala predlog da se nose maske u bolnicama, kada su u pitanju onkološki i hronični bolesnici. Grujičić predlaže starijim osobama da u autobusu nose maske ako je gužva.

„Treba voditi računa o prevenciji, vakcina i lekova za kovid ima, ostaju na snazi sve preporuke lečenja kada se dokaže kovid“, kaže ministarka.

Stručnjaci ponovo upozoravaju na Koronu, bujanovačka respiratorna ambulanta radi u dve smene

Grujičić je dodala i da se poverenje građana u zdravstvo polako vraća, kao i da po svim anketama građani Srbije najviše poverenja imaju u svoje izabrane lekare.

Podsetimo, respiratorna ambulanta u Domu zdravlja Bujanovac radi bez prestanka u dve smene. Za sada nema značajnijeg porasta obolevanja od respiratornih bolesti, na koronu se testiraju samo onkološki i hematološki pacijenti, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

-Po najnovijem stručno metodološkom uputstvu iz Batuta testiraju se samo onkološki i hematološki pacijenti i to PCR testovima ako je potrebno da se hospitalizuju, odnosno Ag-testovima ako imaju zakazane ambulante kontrole i imaju simptome respiratorne infekcije. Rutinsko testiranje se više ne radi – kazala je ranije za naš portal direktorka Doma zdravlja Bujanovac dr Daliborka Pavlović.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *