Sedativi najtraženiji u bujanovačkim apotekama

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 21. septembar 2023. U Bujanovcu vlada pomama za sedativima i dnevno se u jednoj apoteci proda i do 20 kutija ovih lekova na recept, a ima i dosta sugrađana koji traže sedative bez recepta.

-U poslednje vreme se više nego ikad prepisuju sedativi pacijentima, najviše Bromazepam, Ksalol, Lorazepam i Bensedin. Pored toga ima dosta onih koji dolaze i traže ove lekove bez recepta, ali mi ne smemo da ih prodajemo na taj način, dajemo ih samo uz lekarski recept – kaže za naš portal apotekar u jednoj privatnoj bujanovačkoj apoteci.

Pored Bujanovačana, kako kaže, dolaze i ljudi iz Severne Makedonije da traže Lorazepam, jer kažu da ga tamo trenutno nema.

-Moj utisak je da skoro svaki treći koji uđe u apoteku traži neki od sedativa, mislim da ovako nije bilo nikada – dodaje naš sagovornik.

U drugoj privatnoj apoteci situacija je gotovo ista.

-Sedative mnogo uzimaju, najviše Bromazepam i Bensedin. Oni koji nemaju recept izmišljaju razne izgovore zbog kojih im treba ova vrsta lekova, ali mi tako ne dajemo. Ako kažu da imaju problem sa spavanjem, onda im ponudimo nešto na biljnoj bazi, u suprotnom tražimo recept, jer drugačije ne može – kaža jedna apotekarka.

U državnoj apoteci u Bujanovcu situacija je potpuno drugačija, jer je apoteka gotovo prazna.

Traže pacijenti sedative stalno, mnogo njih uđe u apoteku samo zbog toga, ali mi nemamo sedative već mesec dana, tako da ne znam kolika bi potrošnja bila na dnevnom nivou – kaže naša sagovornica iz državne bujanovačke apoteke.

Situacija po pitanju sedativa ista je u čitavoj zemlji. Samo tokom prošle godine građani Srbije popili su više od sedam miliona pakovanja lekova za smirenje i antidepresiva koji se izdaju na lekarski recept. Često ove lekove mnogi uzimaju i na svoju ruku.

Sedativi su grupa psihofarmakoloških sredstava, koja imaju depresorno dejstvo na CNS, dovode do snižavanja budnosti i otuda imaju umirujući psihološki efekat. Ovi lekovi u većim dozama imaju hipnotičko (uspavljujuće), a u preterano velikim mogu imati i štetno dejstvo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *