Akademija ženskog liderstva: Seksističke izjave Ponoša i Petkovića

Bujanovac, 25. septembar 2023. – Akademija ženskog liderstva optužila je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i Zdravka Ponoša, lidera Pokreta SRCE, za diskriminatorne, seksističke i mizogine izjava u javnosti i reprodukovanje stereotipa u kojima su devojčice, devojke i žene predstavljene kao slabe.

Ukazujemo na diskriminatorni karakter izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića napisane 23. septembra 2023. na društvenoj mreži Twitter (Iks). Petković je komentarišući fotografiju A. Kurtija i S. Ugljanina napisao:

„Kurti je uvrteo u glavu da je junak kad razvija tzv. sandžačku zastavu, a zapravo prava je devojčica dok razgovara sa predsednikom Vučićem u Briselu.“ – kažu iz Akademije ženskog liderstva.

Petković je, kako navode, ovom metaforom, u poznatom patrijahalnom ključu, nastojao da dočara slabost Aljbina Kurtija poredeći ga sa devojčicom.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Institucije moraju da se pokrenu

-Takođe ukazujemo na veoma loš komentar koji je Zdravko Ponoš izgovorio u jutarnjem programu Nova S:

“Ne znam zašto je vodio stranačke plavuše na Generalnu skupštinu UN”.

Akademija je već reagovala na mizogine izjave Zdravka Ponoša i veoma nam je žao što on nastavlja u sličnom maniru – poručuju iz Akademije.

Pored toga, Akademija poziva sve institucije da reaguju, preduzmu mere iz svoje nadležnosti i javno osude svaki mizogini govor. Takođe pozivaju medije da ovakve izjave – bez da upute čitaoce, slušaoce i gledaoce da se radi o diskriminaciji i mizoginiji – ne prenose dalje.

-Takođe, podsećamo da su Inicijativa Otvoreni parlament i Akademija ženskog liderstva tokom decembra prošle godine organizovali izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine. To ćemo raditi i ubuduće.

Svojom izjavom se Petar Petković kandidavao u izbor za najmizoginiju izjavu tokom 2023. godine – dodaje se u saopštenju Akademije ženskog liderstva.

Pozivaju građanke i građane da im šalju mizogine izjave javnih ličnosti izrečene u javnosti i medijima na mejl prijavinasilje@liderke.org.

Kontakt osoba: Miloš Đajić, 063 578 361 i Biljana Stepanov bs.global@yahoo.com




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *