Film o velikom jugoslovenskom glumcu, koji u Bujanovcu ima ulicu, promovisan u Tirani

Bujanovac, Tirana, 26. septembar 2023. (Foto arhiva)- Dugometražno dokumentarni film „Bekim Fehmiu“, o velikom jugoslovenskom glumcu svetske slave koji u Bujanovcu ima svoju ulicu i česta je isnpiracija lokalnih umetnika, premijerno je prikazan u Tirani. Albanska prestonica izabrana je zato što je tamošnji Centar za kinematografiju najviše pomogao realizaciju filma, prenosi portal nedeljnika Vreme.

Bekim Fehmiu je bio jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca poreklom sa Kosova, imao je svetsku slavu, a živeo je u Beogradu. Film je premijerno prikazan ovog četvrtka, u Tirani.

Želeli smo i planirali premijeru u Prizrenu, gradu u kom je Bekim proveo detinjstvo i mladost, ali smo se ipak odluči za Tiranu zato što nam je albanski Centar za kinematografiju najviše pomogao da realizujemo film“, kaže za portal „Vremena“ Fahri Musliu, scenarista filma.

Nazivi ulica: Niko posle Bekima Fehmiua

Musliu kaže da je filmom prikazan život velikog glumca od rođenja u Sarajevu do njegove tragične smrti u Beogradu, i da  nema naratora, već da publici o njemu pričaju 22 sagovornika. Nabraja da su među njima supruga Branka i brat Arsim, reditelji Goran Marković i Ivana Vujić, Fadil Hysaj i Piro Milkani, glumci, Branisllav Lečić, Enver Petrovci, Drita Krasnići, Timo Floko, Roza Anagnosti, Eleonora Giorgi, filmski kritičari Milan Vlajćić, Gani Mehmeti, Miljenko Jergović, prijatelji.

Dokumentarac traje 66 minuta i sniman je u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Prizrenu, Tirani, Skadru, Rimu, na četiri jezika – albanskom, srpskom, italijanskom i engleskom.

„Premijera u Tirani je bila fantastična, dug aplauz, pohvale. Uglavnom su došli ljudi iz kulture, malo njih sa Kosova, čak nisu došli ni svi oni koji su u filmu govorili o Bekimu. Verovatno su bili zauzeti“, kaže Musliu.

Promovisana knjiga „Bekim Fehmiju-kosovski Odisej“

Dodaje i da se „Branka Petrić javila video linkom iz Bosne gde je bila na snimanju filma“.

Nakon Tirane, kako navodi Musliu, film će imati premijere u Prizrenu, Prištini, Beogradu (prva polovina oktobra), Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. Kaže da će film imati i festivalski život i da se nada nagradama.

„Dobra vest je i što počinjemo TV seriju u pet epizoda , a na osnovu 600 minuta snimljenog materijala. Biće to priča ne samo o Bekimu, nego i njegovom vremenu.“

Musliu je rekao da je film sniman novcem i dugovima njegovih autora, kao i da u Srbiji nema interesovanja za prevod sa albanskog jezika njegove knjige „Bekim Fehmiu – kosovski Odisej“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *