Olivera Filipović, Škola „Sveti Sava“: Nismo zadovoljni povećanjem od 5,5 odsto

Bujanovac, 26. septembar 2023. – Olivera Filipović, predsednica ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u bujanovačkoj Srednjoj školi „Sveti Sava“, prisustvuje današnjem protestu sindikata prosvetnih radnika, koji je zakazan za 12 sati u Beogradu. Sindikalisti traže povećanje plata u prosveti.

-Unija je većinski sindikat u SŠ „Sveti Sava“, ali sam danas na protest krenula samo ja iz škole – kaže Filipović iz Beograda za Bujanovačke.

Sindikati prosvetnih radnika organizuju danas u 12 sati protest ispred Narodne skupštine odakle će ulicama Kneza Miloša, Nemanjinom doći do zgrade Vlade Srbije i predati svoje zahteve. Ukoliko im se do 9. oktobra ne ispune zahtevi, najavljuju štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Mali potvrdio povećanje plata za prosvetare, medicinare, rastu i penzije

Sindikati insistiraju da se plata prosvetnih radnika odmah izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se u narednom periodu mora raditi na strategiji povećanja plata u prosveti.

„Reprezentativni sindikati u obrazovanju nisu zadovoljni planiranim povećanjem zarada od 5,5 odsto, koji u neto iznosu po zaposlenom iznosi 2.000 do 4.500 dinara. Ostaje nam da u skladu sa tim preduzmemo odgovarajuće mere sundikalne borbe“, navodi se u saopštenju reprezentativnih sindikata u obrazovanju koje nam je poslala Filipovićeva.

Članovi sindikata su, kako stoji u saopštenju, dobili informaciju da Ministarstvo prosvete neće odustati od najavljene pojačane kontrole po školama, iako su ukazali na brojne nelogičnosti preobimne pedagoške administracije.

Jedan od predloga sindikata je da se smanji obim administracije u školama i od toga, kako kažu, neće odustati.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *