SNS Vranje optužio portal Vranjenews da radi za Kurtija, NUNS traži izvinjenje i prestanak širenja mržnje

Bujanovac, Vranje, 28. septembar 2023. – Savet za informisanje Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju optužio je u sredu radakciju portala Vranje news da je, kako se navodi, „glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija“. Istog dana reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje „nedopustivim saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, u kome se lokalni portal Vranjenews označava kao teroristički i izdajnički“.

„U saopštenju se neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna netrpeljivost, a portal Vranjenews se optužuje da je glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija, koji opravdava ubice Srba sa Kosova i Metohije“, navodi NUNS.

Vranjski naprednjaci saopštenje su objavili pošto je Vranjenews preneo tekst o oružju, municiji i drugim predmetima koje je kosovska policija zaplenila posle sukoba u Banjskoj na KiM.

Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca u Banjskoj

Politika Srpske napredne stranke je zasnovana na demokratskim načelima, neodvojivih od medijskih sloboda, i to je činjenica. Međutim, kada se sloboda medija koristi kao glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija, dobijamo propagandu lokalnog portala Vranjenews u službi osuđivanog zločinca koga je oslobodio zatvora Vojislav Koštunica, politički otac Miloša Francuza Jovanovića koji je još 2018. godine nazivao tzv. Kosovo nezavisnim! Da tragedija bude još veća, baš uoči Dana žalosti u Srbiji, po rečima portala naklonjenog teroristi Kurtiju, ‘pobeda terorista ogledana u konfiskovanom oružju Srba’ praćena je još jednom objavom kojom se opravdava provokator, ratni huškač i nalogodavac, ubica Srba sa Kosova i Metohije, otvorenim priznanjem tzv. Kosova i Kosovske policije, poznatijih u Srbiji kao nepostojeće države u kojoj agresorske zakone sprovode teroristi“, saopštio je vranjski SNS.

NUNS „najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom“, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane.

„Posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvo saopštenje vranjskog odbora SNS-a ovakve vrste, i da je korišćen sličan govor. NUNS je i tada reagovao. NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije, a GrO SNS Vranje poziva da se javno izvini i suzdrži se od daljeg širenja mržnje“, navodi se u saopštenju NUNS-a.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *