Prirodni kamen kao rešenje za dekoraciju fasade

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 1. oktobar 2023. – Fasada je verovatno najupečatljiviji detalj koji prvo primetimo na svakoj zgradi ili kući. Ona ima ključnu ulogu u estetici eksterijera, ali i kada je funkcionalnost objekta u pitanju. Kada razmišljamo o dekoraciji fasade, jedno od rešenja jeste upotreba prirodnog kamena.

Međutim, pitanje koje se nameće je da li je ovaj materijal pravi izbor za dekoraciju zidova? U tekstu koji sledi istražićemo koje su prednosti i nedostaci korišćenja prirodnog kamena za oblaganje fasada.

Prednost: Estetska vrednost

Kada je reč o estetici, mogućnosti su gotovo neograničene. Estetska vrednost prirodnog kamena je možda i njegova glavna prednost i jedan od ključnih faktora koji privlači arhitekte, dizajnere i vlasnike kuća.

Elegancija, luksuz i sofisticiranost je ono što fasadu od prirodnog kamena čini posebnom. Osim najrazličitijih boja i nijansi, ovaj materijal ima i jedinstvenu teksturu koja svaku fasadu čini drugačijom od svih ostalih. Budite sigurni da ćete postavljanjem prirodnog kamena dobiti unikatan izgled vaših zidova. Ta jedinstvenost i ta neponovljiva lepota nesumnjivo će podići  vrednost vaše nekretnine.

Prednost: Neograničen izbor boja i oblika

Još jedna velika prednost prirodnog kamena u građevinskim i dekorativnim projektima je bogatstvo oblika i boja. Uzmimo za primer granit, jednu od najčešće korišćenih vrsta kamena – možete ga pronaći u crnoj, beloj, sivoj, crvenkastoj, roze, žutoj ili zelenoj boji i njihovim različitim nijansama, što može zadovoljiti svačiji ukus.

Travertino, takođe jako popularan, je u svetlo bež ili krem varijanti, ali može imati i druge različite nijanse u zavisnosti od kamenoloma iz kog se vadi. Peščar je žut, smeđ, crvenkast ili beo, a dobija boju od minerala koji se u njemu nalaze, dok mermer može biti i siv, crn, plav ili čak zlen. Dakle, izbor boja je zaista ogroman.

Naravno, nisu sve vrste prirodnog kamena idealne za na fasadu. Ali svaki prirodni kamen, bez izuzetka, odiše lepotom i luksuzom, bez obzira da li se upotrebljava u dekoraciji enterijera ili eksterijera.

Prednost: Cena prirodnog kamena

Kada je u pitanju tip prirodnog kamena, mogućnosti su takođe neograničene. Najčešće se koriste granit, mermer, travertin, peščar, oniks ili kvarc. Ali cena ne zavisi samo od vrste već i od drugih faktora uključujući poreklo, kvalitet, način obrade i dostupnost na tržištu.

Tako na primer, za travertino se cena po kvadratu kreće u rasponu oko 3000 pa sve do 5000 dinara/m2 u zavisnosti da li su u pitanju štanglice ili mozaik (seče se u obliku kocki), odnosno da li je reč o belom ili kamenu pastelnih boja.

Cena prirodnog kamena je nešto veća u odnosu na opeku ili keramiku. Međutim, to je samo početni trošak. Ako uzmete u obzir njegovu dugotrajnost cela investicija će biti daleko isplativija nego da koristite već pomenutu ciglu ili keramiku.

Prednost: Trajnost prirodnog kamena

Prirodni kamen dobro podnosi različite vremenske uslove kao što su kiša, sneg, mraz, sunce ili vetar. Veoma je izdržljiv i otporan na habanje i trošenje, što ga čini idealnim ne samo za fasade već i za uređenje dvorišta, staze, ulazno stepenište, terase i hodnike.

Isto tako, UV zračenje mu neće naškoditi. Pod uticajem sunčevih zraka neće izgubiti svoju boju. To znači da vremenom vaša fasada neće izbledeti, što nije slučaj ako umesto prirodnog kamena koristite veštačke boje.

Prednost: Ekološki prihvatljiv materijal

Pre svega, u pitanju je 100% prirodni resurs. Dolazi iz kamenoloma i za njegovo vađenje je potrebno utrošiti mnogo manje energije nego za izradu drugih, veštačkih fasadnih materijala.

Sa druge strane, kamen ima određene termičke karakteristike. Odličan je izolator pa će vam biti potrebno manje energije da zagrejete kuću u zimskim mesecima, odnosno da rashladite isti prostor u letnjem periodu. To znači da će vaš dom biti energetski efikasniji.

Još jedno važno svojstvo, kako sa ekološkog, tako i sa praktičnog aspekta, je da prirodni kamen zahteva minimalno održavanje. U najvećem broju slučajeva dovoljno će biti da ga isperete mlazom vode.

Prednost: Kuće sa fasadom od prirodnog kamena imaju veću vrednost

Jedan od načina da povećate cenu vaše kuće ako je budete prodavali je da uradite fasadu od prirodnog kamena. Nekretnine koje imaju lepo sređenu fasadu od prirodnih materijala, posebno kamena, na tržištu dostižu veću cenu. To je zato što je kamen izuzetno dekorativan, ali i dugotrajan, a osim toga ima i sjajna termoizolaciona svojstva.

Potencijalni kupci razumeju da će njihovo ulaganje u renoviranje fasade i energiju potrebnu za zagrevanje i rashlađivanje doma biti daleko manje. To je osim estetike još jedan od razloga zašto se kuće sa fasadom od prirodnog kamena lakše i skuplje prodaju.

A ako i eksterijer, počev od staza u dvorišta, pa do ograda i stepeništa, uredite prirodnim materijalima (kamen, drvo, šljunak) i uklopite u jedinstven dizajn kojim odiše vaš dom, sigurno je da ćete dodatno povećati vrednost vaše nekretnine.

Mana: Teža ugradnja

Prirodni kamen ima veću masu u odnosu na sve veštačke građevinske materijale, što ga čini zahtevnijim za ugradnju. I to je jedan od njegovih najvećih nedostataka. Ukoliko su ploče veće, to dodatno može otežati posao. Ipak, za fasade u građevinarstvu se koriste različiti sečeni oblici, od ploča manjih dimenzija do štanglica, pa i u tom pogledu ugradnja ne mora da bude previše komplikovana.

Sa druge strane, od velikog je značaja i priprema podloge na koju će se lepiti i ređati kamene ploče. Dok staze u dvorištu možete ugraditi i sami, oblaganje fasade prirodnim kamenom ipak treba prepustiti ljudima koji se profesionalno bave tim poslom, odnosno fasaderima sa iskustvom.

 

Mana: Osetljivost na hemikalije

Prirodni kamen je osetljiv na upotrebu hemikalija. To znači da ako ga tretirate nekim sredstvom koje nije preporučljivo za upotrebu na kamenim površinama, on će vrlo brzo izgubiti svoju boju i sjaj. Ovde pre svega govorimo o kiselinama, pa ukoliko imate potrebu da očistite bilo koju kamenu površinu na vašem imanju, morate strogo voditi računa o izboru sredstva za čišćenje. Najbolje je prvo probati čistom vodom.

Da zaključimo…

Gotovo sve arhitekte i dizajneri smatraju da je prirodni kamen izvanredan materijal za dekoraciju fasade i rado ga upotrebljavaju u svojim projektima. On nudi lepotu, trajnost, ekološku održivost i odiše luksuzom. Međutim, potrebno je posebno razmotriti početna ulaganja pre nego što krenete da radite fasadu.

U svakom slučaju, prema našem mišljenju daleko je više prednosti nego nedostataka, pa ukoliko se još uvek razmišljate o upotrebi prirodnog kamena kao materijala za fasadu, naš odgovor je potvrdan. Da, prirodni kamen je idealan za vašu fasadu!

Da li je prirodni kamen dobro rešenje za dekoraciju fasade?

Fasada je verovatno najupečatljiviji detalj koji prvo primetimo na svakoj zgradi ili kući. Ona ima ključnu ulogu u estetici eksterijera, ali i kada je funkcionalnost objekta u pitanju. Kada razmišljamo o dekoraciji fasade, jedno od rešenja jeste upotreba prirodnog kamena.

Međutim, pitanje koje se nameće je da li je ovaj materijal pravi izbor za dekoraciju zidova? U tekstu koji sledi istražićemo koje su prednosti i nedostaci korišćenja prirodnog kamena za oblaganje fasada.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *