Vlada: Od izabranog lekara bolovanje od najviše 30 dana

Bujanovac, 8. oktobar 2023. Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji predviđa da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

Takođe, ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana, i to kod osiguranika obolelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Kako se navodi u saopštenju od petka, predloženim izmenama i dopunama, pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Podsetimo, ministarka zdravstva Danica Grujičić ranije je izašla u javnost sa predlogom da izabrani lekar može da omogući maksimalno dve nedelje bolovanja, što je izazvalo žestoke kritike.

Ministarka zdravlja: Lekar opšte prakse neće moći da odredi bolovanje duže od dve nedelje

Reagovao je potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavivši rešenje kakvo je Vlada upravo usvojila.

Vučić: Lekari opšte prakse odobravaće bolovanje od 30 dana

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *