Spomenik na Kiseloj vodi: Profesor Cecko je bio u pravu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. oktobar 2023. Tekst na novoj spomen ploči na spomeniku posvećenom Bujanovčanima koje su streljali fašisti u Drugom svetskom ratu zaista ne odgovara istorijskim činjenicama, što tvrdi i profesor Svetislav Cecko Veličković. Bujanovačke su pribavile fotografiju stare ploče koja potvrđuje da je profesor Cecko u pravu kada kaže da je novim spomenikom falsifikovana istorija.

Na novoj ploči, postavljenoj na nedavno rekonstruisanom spomeniku na Kiseloj vodi kod Bujanovca, piše da su streljani Bujanovčani Aleksandar Stanković i Josif Janjić bili članovi SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije), što jednostavno nije tačno.

Profesor Cecko tvrdi da je spomenik na Kiseloj vodi falsifikovan, Dimitrijević negira

Zbog toga je profesor Veličković protestovao preko našeg portala optuživši predsednika bujanovačkog SUBNOR Dimitrija Dimitrijevića za falsifikat.

„Na ovom mestu su 29.12.1943. god agenti fašističke Bugarske zverski streljali prvoborca NOB Aleksandra Stankovića, sekretara MK-a SKOJ-a u Bujanovcu, i Josifa Janjića.

                                                                                                       Savez boraca NO rata Sreza Bujanovačkog“,

glasi originalni tekst sa stare ploče.

Inače, po rečima Đorđa Janjića, bratanca streljanog Josifa Janjića, njegov stric je bio sekretar Opštinskog odbora Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) za Bujanovac.

Bujanovačke o ovoj temi pišu bez ikakve namere da na bilo koji način umanje značaj obnove spomenika Bujanovčanima palim u borbi protiv fašista, za šta su nesumnjivo najzaslužniji Dimitrijević i SUBNOR Bujanovac, međutim istorijske činjenice su istorijske činjenice.

Na grešku ukazujemo iz pijeteta prema žrtvi Stankovića i Janjića i mestu u istoriji Bujanovca koje im pripada.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *