Profesor Cecko tvrdi da je spomenik na Kiseloj vodi falsifikovan, Dimitrijević negira

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. oktobar 2023. Novom tablom na spomeniku palim Bujanovčanima u Drugom svetskom ratu na Kiseloj vodi falsifikovana je istorija, tvrdi profesor Svetislav Cecko Veličković iz Bujanovca. On za falsifikat optužuje predsednika bujanovačkog SUBNOR-a Dimitrija Dimitrijevića.

-Totalni je falsifikat na ploči. Nisu gledali uopšte staru ploču i šta piše na njoj. Nova ploča nema veze sa istinom. Na staroj ploči je stajalo da su streljani sekretar SKOJ-a Aleksandar Stanković i Josif Janjić. Međutim, oni su sada stavili da su strelajni „članovi“ SKOJ-a Aleksandar Stanković i Josif Janjić, a Janjić uopšte nije bio član SKOJ-a, dok je Stanković bio sekretar, a ne član – objašnjava svoje tvrdnje profesor Veličković za naš portal.

To je, po njegovim tvrdnjama, izvrtanje istine. Kaže da je upozoravao Dimitrijevića na ovo, jer ne može falsifikovana istorija da se prenosi mladim generacijama.

SKOJ je inače skraćenica od Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Predsednik SUBNOR-a Bujanovac Dimitrije Dimitrijević upoznat je, kako kaže, sa optužbama Veličkovića za koje tvrdi da nisu na mestu, jer je, kako kaže, na staroj ploči pisalo da su i Aleksandar Stanković i Josif Janjić članovi SKOJ-a.

-To je istorija, ja to ne mogu da menjam, tako je bilo napisano. Stara ploča je uništena pre više od deset godina, nije moglo da se sve pročita lepo, ali znamo sigurno da su bili skojevci, jer da su bili obični građani ne bi bili streljani. To da li je neko bio sekretar nije moglo da se pročita, ali je sigurno pisalo da su skojevci – kaže Dimitrijević za Bujanovačke.

Pored toga, Dimitrijević ističe da je primedba Veličkovića bila i što na spomeniku nema krsta i zašto nije bilo sveštenika na otkrivanju samog spomenika na šta mu je odgovorio da u komunističko vreme krst nije bio interesantan za našu državu i da krstu tu nije mesto.

Podsetimo, rekonstrukcija spomenika na Kiseloj vodi, posvećenog Bujanovčanima koje su fašisti streljali u Drugom svetskom ratu, završena je početkom septembra. Spomenik je bio potpuno ruiniran, porušen pre više od deset godina, ali je SUBNOR uradio kompletnu restauraciju i sređivanje okoline, pa ova lokacija, nekada omiljeno izletište, sada izgleda kako dolikuje.

Bujanovački SUBNOR obnovio spomenik na Kiseloj vodi

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *