Nedžmedin Saćipi iz Trnovca na čelu Islamske zajednice Srbije

Bujanovac, 14. oktobar 2023. Nedžmedin Saćipi iz Veliko Trnovca kod Bujanovca izabran je za reis-ul-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS).

Saćipijev izbor za poglavara IZS potvrdio je u petak predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić.

Jusufspahić je u izjavi novinarima ispred Bajrakli džamije, gde je održana hutba i molitva povodom događaja u Pojasu Gaze, rekao da je Saćipi izabran protekle nedelje i da je stupio na petogodišnju dužnost hutbom, koju je danas održao.

Saćipi je rođen 1965 godine u Velikom Trnovcu. Srednju medresu završio je u Sirji. Studirao je teologiju i novinarstvo u Sarajevu i Damasku. Od 1992. gpdine do 1996. član je Sabora Islamske zajednice Prištine. Od  1994. godine zaposlen je u odboru Islamske zajednice Bujanovac kao glavni imam i imam Nove džamije u Velikom Trnovcu. Za predsednika odbora Islamske zajednice Bujanovca izabran je 1996. Inicijator je i jedan od osnivača Islamske zajednice Preševa, Bujanovca i Medveđe. Za vreme sukoba na Kosovu, dao je veliki dorinos mirnom rešavanju problema na jugu Srbije i bio jedna vrsta medijatora između građana albanske nacionalnosti i Vojske Republike Srbije. U julu 2016. godine na izbornoj sednici Vrhovnog Sabora IZS, imenovan za zamenika reisu-l-uleme IZS. Živi u Trnovcu i otac je petoro dece”, navodi se, pored ostalog, u biografiji novog reisa na sajtu Rijaseta IZS.

 
One thought on “Nedžmedin Saćipi iz Trnovca na čelu Islamske zajednice Srbije

  1. Bora

    Jusufspahić je pošten čovek, pravedan čovek, čovek koji sledi božiji put. Nadam se da je izabrao isto takvog, ako ne i boljeg. Čestitam obojici.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *