Nagipov Tamni vilajet: Opština Bujanovac na 144. mestu po transparentnosti, gore samo Preševo

Piše: N. Stevanović

Na dnu

Bujanovac, 16. oktobar 2023. – Po transparentnosti onoga što radi opštinska vlast, kako troši javni novac i donosi odluke, Opština Bujanovac ponovo je na samom dnu među 145 lokalnih samouprava u Srbiji. U najnovijem LTI izveštaju organizacije Tranparentnost Srbija Bujanovac je pretposlednji, na 144. mestu, sa svega 32 boda, a gora je jedino Opština Preševo (Ovde možete videti interaktivnu mapu i ostale detalje, ocene i podatke).

Od 2015, prema istraživanju Transparentnosti Srbija, Opština Bujanovac nezaustavljivo hrli ka dnu, što možete videti i u tabeli:

Nezaustavljivo ka dnu (Izvor: Transparentnost Srbija)

Iz opozicije poručuju da ih ovakav katastrofalan rezultat uopšte ne iznenađuje, već da podaci iz izveštaja verno oslikavaju kakva je vlast koju predvodi predsednik opštine Nagip Arifi.

Poboljšanja transparentnosti u trošenju novca iz budžeta, donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine, podeli novca na konkursima, odnosno svega onog što jednu lokalnu upravu čini transparentnom, ne samo da nema, iako je to najavio šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi, već je Bujanovac nazadavao u odnosu na prošlu godinu kada je bio na 140. mestu.

Salihi danas nije odgovorio našem portalu na zahtev da prokomentariše pretposlednje mesto na rang listi transparentnosti i zašto nema najavljenog poboljšanja već je situacija i gora nego prošle godine.

Lider bujanovačkog odbora opozicione Aterantive za promene, odbornik Arber Pajaziti, kaže da ga uopšte ne čudi katastrofalan rezultat opštine.

Bujanovac 0 bodova! Opština na dnu u Srbiji po transparentnosti u radu

-Mi to pričamo sve vreme na svakoj sednici skupštine. Kod ove vlasti je sve obavijeno velom tajne kada je javni novac u pitanju, posebno oko projekata, javnih nabavki. Čak i kada ih mi odbornici direktno pitamo na skupštini, šta, koliko, kako, zašto, odgovore nikada ne dobijemo. Za mene je potpuno očekivano da je Bujanovac na samom dnu po transparentnosti – kaže Pajaziti.

Odbornik Miodrag Milković, sa naprednjačke liste, takođe nije iznenađen. On kaže da je svima jasno da jednonacionalna albanska vlast u Bujanovcu nije ni transparentna ni korektna.

Građani: Opština netransparentna, ne znamo na šta troše naš novac

-Mislim prevashodno na raspodelu novca iz budžeta. Srpska zajednica je izopštena od 2020. godine, a sve multietničke sredine koje žele da napreduju imaju i multientičke vlasti. To kod nas nije slučaj i zato je takvo stanje – kaže Milković.

-Netransparentnost u radu jedne opštinske ili bilo koje druge vlasti pruža priliku za korupciju i da korupcija ostane sakrivena – rekao je ranije za Bujanovačke Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, komentarišući prethodne izveštaje i loše rezultate opštine Bujanovac.

Inače, na najnovijoj rang listi na prvom mestu po transparentnosti je Novi Pazar sa 94 boda, trostruko više od Bujanovca. Slede Sombor, Veliko Gradište, Kanjiža…

U okrugu najbolje je plasiran Grad Vranje, na 12. mestu u Srbiji, V. Han je 60, Bosilegrad 87, na 120. mestu je Surdulica a Trgovište na 126.

Svi oni su bolje plasirani od Bujanovca.

Salihi za netransparentnost krivi prethodnu vlast – sadašnje koalicione partnere

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *