Izbor direktora škole u V. Trnovcu: Ko će pre do naprednjaka

Bujanovac, 17. oktobar 2023. Dešavanja u Osnovnoj školi “Muharem Kadriu” u Velikom Trnovcu kod Bujanovca oko izbora novog direktora i način na koji Ministarstvo prosvete bira između dva kandidata, jednog bliskom Demokratskoj partiji (DP) Nagipa Arifija, drugog Alternativi za promene Arbera Pajazitija, pokazuje da se u školstvo uplela politika, tvrdi predsednik bujanovačkog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ragmi Mustafi. I dok Leonora Memeti, koju je ministarstvo imenovalo za vd direktora škole, tvrdi da je žrtva političkih intriga te da nije član ni jedne stranke, Mustafi kaže da se u trci za direktora može naslutiti „borba za prednost u sklapanju saveza sa Srpskom naprednom strankom (SNS) pred predstojeće lokalne izbore u Bujanovcu“.

Ministarstvo je, naime, za vršioca dužnosti direktora najpre izabralo, odnosno dalo saglasnost kandidatu DP-a Bajramu Fejzulahuu, ali je krajem prošle nedelje rešenje poništeno pa je za v.d. direktora izabrana Leonora Memeti, navodno bliska opozicionoj Alternativi za promene.

Ona je na FB objavila da je dobila podršku većine u kolektivu, kao i saglasnost Nacionalnog saveta Albanaca. Napisala je i da njen protivkandidat nije imao kompletnu konkursnu dokumentaciju, što je, kako je navela, utvrdila i konkursna komisija.

„Ali, i pored toga što sam imala podršku na svim nivoima, opštinski prosvetni inspektori su poništili konkurts“, kaže Memeti.

Kako dodaje, Ministarstvo ne uzima u obzir podršku koju ima te imenuje kandidata.
„Kako bih otklonila nepravdu koja mi je učinjena, sakupljam sve gore navedene činjenice i podnosim žalbu Ministarstvu prosvete, koje nakon pregleda argumenatacije poništava prethodnu odluku i postavlja me za vd direktora“, precizira Memeeti i dodaje da nije član ni jedne političke stranke „za razliku od mog protivkandidata“.

Mustafi, međutim, u dešavanjima oko izbora direktora vidi političku igru, koja u drugi plan ostavlja kvalitet obrazovanja i unapređenje škole.

-Od petka do danas u Velikom Trnovcu se vodi žestoka konkurencija za imenovanje vršioca dužnosti direktora škole “Muharem Kadriu”. Imenovanje direktora se određuje iz Beograda, uz uticaj SNS – stranke apsolutne  moći. Ova trka se pretvorila u čudnu političku igru, sa ciljem da se okoristi savezima sa SNS-om, za predstojeće lokalne izbore – kaže Mustafi.

Mitrović Mustafiju: Uskratite podršku svom partneru u vlasti Nagipu, pa da vidimo da li će SNS da ga spasi

Po njegovim rečima, sve ovo prethodi izgradnji koalicije za opštinsku vlast u Bujanovcu sa SNS-om.

Ova situacija je donela i druga nerešena pitanja, kao i mnoga pitanja bez odgovora. Šta je dobila opština Bujanovac ili predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi kada je rebalansom budžeta izdvojeno 10 miliona dinara za projekte SNS u Bujanovcu. Ili dolazimo do pitanja šta je Arber Pajaziti ponudio od Alternative u zamenu za imenovanje (partijskog saborca) za v.d direktora – navodi Mustafi.

On se pitao i da li su ova dešavanja povezana sa liderom Alternative i prvim čovekom Opštine Preševo Šćiprimom Arifijem.

-Čoveka za koga  svi u Preševu pričaju da ima bliske veze sa kriminalizovanim elementima najmoćnije stranke u Srbiji – navodi on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *