Arifi od ambasadorke Nemačke tražio sprovođenje Plana od 7 tačaka

Bujanovac, 21. oktobar 2023. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi sastao se juče u Bujanovcu sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad i zatražio da Nemačka utiče da Srbija počne da sprovodi Plan od 7 tačaka, koji je odobrila još 2013. godine.

-Tražio sam pomoć Nemačke kako bi počelo sprovođenje sporazuma potpisanih između Beograda i Prištine, koji bi normalizovali odnose dve države. Takođe, tražio sam da Plan od 7 tačaka koji je odobrila Vlada Srbije počne da se sprovodi – rekao je Arifi posle sastanka.

Planom od 7 tačaka predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

-Verujemo da će Nemačka, kao jedna od najjačih zemalja u Evropi, preko svog izaslanika u „velikoj petorci” koji će posetiti Kosovo i Srbiju, uticati na početak sprovođenja već potpisanih sporazuma između dve zemlje, sa posebnim akcentom na priznanje diploma – poručio je Arifi.

Plan od 7 tačaka bio je tema i na nedavnom sastanku direktora Koordinacionog tela za jug Srbije Nenada Mitrovića sa ambasadorom Francuske.

Nastavak dijaloga o planu, po rečima Mitrovića, jeste prioritet Koordinacionog tela.

Mitrović ambasadoru Francuske: Realizacija Plana od 7 tačaka je naš prioritet

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *