I Preševo ide na izbore, Šćiprim Arifi izgubio većinu

Piše: N. Stevanović

Branko Trajković

Bujanovac, 23. oktobar 2023. I opština Preševo ide na vanredne lokalne izbore, jer predsednik opštine Šćiprim Arifi i njegova Alternativa za promene sa koalicionim partnerima više nemaju većinu u lokalnoj skupštini. Naprednjaci u preševskoj skupštini neće pružiti podršku aktuelnoj vlasti, potvrdio je našem portalu šef Srpske napredne stranke u ovom gradu Branko Trajković. Večeras u ponoć ističe rok za održavanje sednice SO Preševo, koja je zakazana za danas u 10 sati, ali nije održana jer nije bilo kvoruma.

Branko Trajković je rekao da je vlast definitivno izgubila većinu i da sledi uvođenje privremenog organa koji će upravljati opštinom do izbora.

Kriza Arifijeve vlasti traje od jula meseca kada su pojedini odbornici vladajuće većine uskratili svoju podršku, ali su na sednici Skupštine 23. jula u pomoć priskočila dvojica srpskih odbornika sa liste SNS. Trajković nije objasnio zašto sada naprednjaci neće isto postupiti.

Vlast u Preševu izgubila većinu, prete privremene mere

Od tog 23. jula do danas su, međutim, prošla tri meseca, što je zakonski rok u kojem mora biti održana nova sednica skupštine. Tačnije, rok za održavanje sednice ističe večeras u ponoć, a jutros nije bilo kvoruma, rekao je Bujanovačkim funkcioner opozicione Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Za Trajkovića nema dileme da li će sednica ipak biti održana, već tvrdi da je vlast pala.

Šćiprim Arifi je po treći put na vlast u Preševu došao 2022. godine, nakon što je nova većina smenila Arditu Sinani iz PDD, posle nepunih godinu dana na vlasti od izbora 2021. godine.

Osim tog perioda, Preševo je vodio Arifi od 2016. godine – kao predsednik opštine ili privremenog organa.

On je, inače, u nedelju obelodanio da se posle dva mandata na čelu Alternative više neće kandidovati za predsednika stranke koju je osnovao.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *