Vučić i Kurti danas u Briselu, Kamberi ne očekuje napredak u dijalogu

Šaip Kamberi

Bujanovac, 26. oktobar 2023. (foto arhiva) – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je da ne očekuje da najavljeni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija danas u Briselu   donesu veliki napredak u odnosima Beograda i Prištine. Kamberi kaže da bi Albanci u Bujanovcu i Preševu svakako pozdravili dogovor dve strane.

U intervjuu za Dojče Vele (Deutsche Welle) Kamberi je izrazio zabrinutost da se neće postići napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Naglasio je da bi Albanci na jugu Srbije pozdravili postizanje dogovora između dve strane, jer bi, kako je rekao, to moglo da utiče na smanjenje diskriminacije koju prema Albancima u Srbiji sada sprovodi vlada u Beogradu.

Vučić i  Kurti imaće danas u Briselu odvojene sastanke sa zvaničnicima Nemačke, Francuske i Italije, kao i sa sprecijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Po rečima portparola Evropske unije Petera Stana, EU očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u dijalogu, počnu da rade na deeskalaciji i da se momentalno i bezuslovno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *