Borel: Ni Vučić ni Kurti nisu prihvatili naš predlog za ZSO

Bujanovac, 27. oktobar 2023. Beograd i Priština odbili su predlog za osnivanje Zajednice srpskih opštinu (ZSO) koji im je ponudila Evropska unija, saopštio je u četvrtak uveče Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

-Strane nisu bile spremne da prihvate i slože se oko uslova – rekao je Borel, ali nije precizirao o kakvom se predlogu radi, prenosi N1.

Po njegovim rečima, obe strane postavile preduslove koji su bili neprihvatljivi onoj drugoj strani.

Nažalost, dogovor nije bio moguć zbog preduslova koje svaka strana postavljala, a koji su bili neprihvatljivi za drugu stranu – rekao je u četvrtak uveče Borel.

On je kazao da je uspostavljanje ZSO velika prepreka za normalizaciju odnosa, prenosi agencija Hina.

-Kako bismo pomogli dvema stranama da postignu dogovor, mi smo im, svi zajedno, predložili evropski, ozbiljan i uravnotežene predlog za uspostavljanje zajednice i insistirali da iskoriste tu priliku, što bi bilo veliko poboljšanje u procesu normalizacije i za izbegavanje incidenata –  rekao je Borrel.

Dodao je da će EU nastaviti da insistira na nastavku dijalogu o normalizaciji, za koji kaže da je jedini put kako bi obe strane mogle da napreduju na svom evropsokm putu.

Rekao je da zahteva od Beograda i Prištine da se dodatno angažuju u procesu normalizacije odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka da je Srbija spremna za formiranje ZSO u skladu sa predlozim koje je dobila, ali da ne može da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i priznanje nezavisnosti Kosova.

Kosovski premijer Albin Kurti je saopštio da je Kosovo htelo da potpiše sporazum u Briselu, ali da je srpski predsednik to odbio i istakao da samo poptis podrazumeva prihvatanje i garantuje sprovođenje.

Vučić i Kurti danas u Briselu, Kamberi ne očekuje napredak u dijalogu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *