Penzioneri dobijaju popust za struju

Bujanovac, 27. oktobar 2023. Penzionerima sa najnižim primanjima biće dodatno umanjeni računi za struju za 1.000 dinara, do marta meseca. Oni čija penzija ne prelazi 21.766 dinara mogu se već od sledeće nedelje prijaviti za ovu olakšicu.

Vlada je Izmenama Uredbe o energetski ugroženom kupcu, pravo na olakšice za struju, gas i grejanje proširila i za domaćinstva sa uvećanom novčanom pomoći.

-Ono što treba da urade je da se prijave u svojim lokalnim samouprvama, opštinama. Ali ako nisu u mogućnosti, po službenoj dužnosti će im se račun umanjiti ukoliko imaju merno mesto na svoje ime – rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.7

Struja poskupljuje od 1. novembra, čeka se saglasnost Agencije za energetiku

Najsiromašniji građani cele godine, mesečno mogu dobiti: do 250 besplatnih kilovatsati struje, a tokom šest meseci grejne sezone – i do 770 kilovat-časova gasa, ili mesečni račun za grejanje iz toplana umanjiti i do 60 odsto.

A to pravo već imaju primaoci: socijalne pomoći, dečijeg dodatka, tuđe nege, siromašna seoska domaćinstva, bolesni. Izmenama Uredbe sada je pridodata još jedna kategorija.

-Svi građani koji primaju uvećnu socijalnu novčanu pomoć će takođe moći da ostvare ovo pravo. Njih ima više desetina hiljada – kaže Dubravka Đedović Handanović.

Pravo na sticanje statusa „energetski ugroženog kupca“ mogu ostvariti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Do sada je energetske povlastice koristilo oko 72.000 najugroženijih građana. U Vladi računaju da će ublažavanjem kriterijuma povećati taj broj, jer novca ima za tri puta više korisnika.

Socijalno ugroženim Bujanovčanima počeli da stižu umanjeni računi za struju

 

 




5 thoughts on “Penzioneri dobijaju popust za struju

  1. Milan

    Zašto samo penzionerima? Ukoliko smanjujete račune njima, onda trebate svima! Znam da je njima najlakše manipulisati ali se nadam da će i oni već jednom shvatiti jer one koje ja poznajem već jesu. Po svemu, penzioneri su budućnost Srbije a ne deca!

    Reply
  2. Milsn

    Zašto samo penzionerima?! Ukoliko njima smanjite iznos računa, trebate onda svima! Znam da njima najlakše manipulišete ali da li su oni budućnost Srbije ili deca?! Nadam se da penzioneri shvatiti već jednom jer one koje ja poznajem, već jesu shvatili odavno.

    Reply
  3. Ing Zoran Vukov

    Građani nisu svesni da se naplata struje obavlja ne zakonito, i da svakog meseca plaćate iznos od 970,96 din pa i kada ne potrošite ni jedan kwh električne energije. Da bi se u to i uverili ukucajte KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVO, tako dvotarifno brojilo sa trofaznim priključkom i odobrene snage snage 6,9 kw isto se plaća i za jednotarifno brojilo. Jasno je da skupljenjima sve više je korisnika koji nisu u stanju da plaćaju račune , pa se Vlast ovako reklamira kako pomaže sirorinji koju su potencijalni njihovi glasači,. Bliže se izbori.

    Reply
    1. Milan

      Nažalost, slažem se sa Vama. Penzionerima je najlakše manipulisati. Nadam se će i oni već jednom shvatiti. Po svemu, budućnost Srbije su penzioneri a ne deca!

      Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *