Preševski mediji: Šćiprim Arifi nas je doveo na ivicu opstanka jer 3 godine ne raspisuje konkurs

Saopštenje

Bujanovac, Preševo, 31. oktobar 2023. – Većina medija iz Preševa optužuju i dalje aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija da ih je doveo do ivice opstanka jer treću godinu za redom ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Saopštenje za javnost tim povodom, od registrovanih 6 medija, potisali su vlasnici i urednici 4. Saopštenje nije potpisao niko iz TV Aldi, dok je, kako se navodi, vlasnik portala Media Index bio odsutan iz Preševa.

Saopštenje, kojim se od medijskih udruženja i nadležnih državnih institucija traži „zaštita od brutalne samovolje“ Arifija, a koje prenosimo u celosti, potpisali su vlasnici Blic Preševa, Ministarstvo vesti,  RTV Preševio i Preševa com. Podsećamo da se u Preševu očekuju privremene mere jer je lokalna vlast na čelu sa Arifijem izgubila većinu a sednica lokalnog parlamenta nije održana 90 dana, o čemu su Bujanovačke pisale.

  • Medijska slika u opštini Preševo, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika, danas su više neko katastrofalni. Mediji su bukvalno u finansijskom beznađu, a mi zaposleni smo ozbiljno zabrinuti za našu i egzistencije naših porodica.
  • Isključivi krivac za ovakvo stanje je Šćiprim Arifi, aktuelni predsednik opštine Preševo, koji za tri godine svog mandata nije raspisivao godišnje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata.
  • Osim toga, aktuelni predsednik se apsolutno ne javlja na telefonske pozive novinara, ne šalje nam informacije o događajima koje organizuje lokalna vlast, ne izdaje saopštenje i ne organizuje konferencije za medije.
  • On je, u više javnih nastupa, jasno o glasno saopštio da njemu lokalni mediji nisu potrebni.
  • Društvenu i zakonsku obavezu lokalne samouprave da građane informiše o svim pitanjima od javnog interesa, Arifi je zamenio svojim Fejsbuk profilom i profilom svoje partije – Alternative za promene.
  • Osim toga, o nekim ključnim pitanjima, predsednik opštine Preševo svoje građane „uredno“ obaveštava TV nastupima na medijima u Prištini, koje plaća sredstvima iz lokalnog budžeta.
  • Na osnovu svih ovih podataka, zaposleni u medijskim kućama opštine Preševo tražimo da nas javnost i medijska udruženja NUNS i UNS zaštite od brutalne samovolje predsednika opštine.
  • Od svih aktera na društvenoj sceni opštine i Republike Srbije, očekujemo da Šćiprima Arifija obavežu i nateraju da u roku od mesec raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *