NUNS traži od vlasti u Preševu da raspiše konkurs za medije

Bujanovac, 1. novembar 2023. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je opštinu Preševo da u što kraćem roku ispuni zakonsku obavezu i raspiše konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, a predsednika te opštine Šćiprima Arifija da prestane da diskriminiše lokalne medije iz Preševa i počne da odgovara na njihove pozive jer je to u interesu javnosti.

Kako su Bujanovačke prenele u utorak, mediji iz Preševa se nalaze na ivici opstanka jer predsednik opštine Arifi već tri godine ne želi da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

„Građanima se obraća putem Fejsbuka ili prištinskih medija, a za lokalne medije kaže da mu nisu potrebni. NUNS osuđuje ovakav tretman preševskih funkcionera prema medijima i poziva lokalnu samoupravu da prestane da diskriminiše medije i raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa zakonom“, navedeno je u saopštenju.

Preševski mediji: Šćiprim Arifi nas je doveo na ivicu opstanka jer 3 godine ne raspisuje konkurs

NUNS kaže da su Blic Preševa, Ministarstvo vesti, RTV Preševio, Preševa com i Medija index prošle nedelje saopštili da su lokalni mediji u Preševu diskriminisani i finansijski ugroženi.

„Medijska slika u opštini Preševo, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika, danas su više nego katastrofalni. Mediji su bukvalno u finansijskom beznađu, a mi zaposleni smo ozbiljno zabrinuti za našu i egzistencije naših porodica“, naveli su u saopštenju.

Oni su tada objavili da je predsednik opštine Šćiprim Arifi rekao da njemu ne trebaju lokalni mediji, a građane informiše putem Fejsbuka i prištinskih medija.

„Želimo da ukažemo da je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđena obaveza kojom lokalne samouprave moraju iz budžeta da odvoje sredstva za medije i blagovremeno raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata“, naveo je NUNS.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *