Šefica Evropske komisije objasnila šta znači de fakto priznanje koje traži od Vučića

Bujanovac, 1. novembar 2023. (foto screenshot RTS) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da de fakto priznanje nezavisnosti Kosova zapravo znači sprovođenje sporazuma dogovorenog u Ohridu.

-O čemu se radi – o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predivđa različite korake koji uključuju priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije, i što ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), to treba da realizuje Kosovo – rekla je u utorak Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi N1.

De fakto priznanje nezavisnosti Kosova Fon der Lajen je dan ranije pomenula u Prištini.

Predsednica Evropske komisije: Kosovo da formira ZSO, Srbija da prizna nezavisnost

Ona je istakla da bi to utrlo put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova što je, kako je naglasila, neophodan preduslova za evropski put.

Visoka zvaničnica EU poručila je i da je „nasilni napad“ koji se 24. septembra dogodio u mestu Banjska na severu Kosova, potpuno neprihvatljiv, i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi.

Ona je pozvala Srbiju da podrži evropski predlog statuta ZSO, a Kosovo da ga sprovede.

Predsednik Vučić je, s druge strane, poručio da priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju nije pitanje i da ga nije sramota da to ponovi i pred predsednicom Evropske komisije.

-Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo – kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je predsednici Evropske komisije preneo isto ono što je rekao evropskim liderima na nedavnim sastancima u Briselu – da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, da zna svoje obaveze, ali i da je jasno šta ne može da učini protivno svom Ustavu.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *