Građani i elektronski mogu da provere da li su na biračkom spisku

Bujanovac, 6. novembar 2023.  Za predstojeće vanredne parlamentarne i lokalne izbore građani mogu i preko sajta eUprave da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i podnesu zahtev ukoliko je potrebna izmena određenih podataka, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima 17. decembra, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravišete za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Uz ocenu da je Jedinstveni birački spisak jedna od najažurnijih evidencija u Srbiji, iz ministarstva poručuju da žele da ga dodatno unaprede, pa su pokrenuli novu uslugu preko portala eUprava gde građani mogu da provere svoje podatke i traže njihovu izmenu.

„Usluga građanima omogućava da posredstvom Portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče“, navode iz ministarstva.

Ova usluga dostupna je svim punoletnim građanima koji imaju pravo glasa u Srbiji, a potrebno je i da budu registrovani na portalu eUprave.

Nakon prijave na Portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u svoje podatke klikom na ekran Jedinstveni birački spisak i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka. Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev.

Kako navode, to je iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri svih građana, a pozivaju sve da iskoriste tu mogućnost i provere svoje podatke pre izbora 17. decembra.

Pravo glasa na izborima prošle godine imalo je 43.112 građana.

Sa pravom glasa 43112 Bujanovčana, glasaju na 59 birackih mesta

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *