Kurti traži od albanskih lidera zajedničku listu za izbore u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. novembar 2023. (foto arhiva) – Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je u Prištinu na sastanak političke lidere Albanaca u Bujanovcu i Preševu kako bi ih ubedio da na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra izađu ujedinjeni sa jednom izbornom listom.

Ovo je Kurtijev pokušaj da ubedi ovdašnje Albance da se okupe na jednoj listi, za razliku od prošlih izbora kada su izašli podeljeni u dve kolone i osvojili samo jedan poslanički mandat.

Sastanak je zakazan za večeras.

Posle slične intervencije, ali zvanične Tirane, albanske stranke su se ujedinile za izbore 2020. godine. Međutim, Kurtijev pokušaj da izvede isto prošle godine bio je neuspešan.

Po nezvaničnim informacijama do kojih je došao Folonline, stranke trenutno međusobno pregovoraju u dve bloka – na jednoj strani je Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, a na drugoj njihov oponent Alternativa za promene. Zbog sukoba ove dve partija nije došlo do ujedinjenja za prošle izbore.

Međutim, PDD sada navodno traži predizbornu koaliciju i pregovara samo sa Pokretom za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, dok je partner sa prošlih izbora Demokratska partija Nagipa Arifija na vezi sa Alternativom i Pokretom za reforme.

I Alternativa i PDD poslednjih nekoliko dana upućuju pozive na ujedinjenje, ali ne odustaju od svojih zahteva.

I Alternativa ima kandidata za poslanika, traže prvo mesto na izbornoj listi

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *