I Alternativa ima kandidata za poslanika, traže prvo mesto na izbornoj listi

Piše: N. Stevanović

Visar Memeti

Bujanovac, 6. novembar 2023. Kandidat Alternative za promene za narodnog poslanika na izborima 17. decembra biće Visar Memeti iz Preševa, šef kabineta predsednika ove opštine Šćiprima Arifija, odlučilo je u nedelju rukovodstvo stranke. I Alternativa je pozvala na ujedinjenje albanskih političkih stranaka u Bujanovcu i Preševu i zajednički nastup na parlamentarnim izborima.

Stranka Šćiprima Arifija međutim insistira na poštovanju sporazuma iz Tirane postignutog 2020. godine, koji predviđa da se kandidati za poslanike na jedinstvenoj izbornoj listi rangiraju na osnovu broja odborničkih mesta koje stranke imaju u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. To znači da bi Alternativin kandidat trebalo da bude na prvom mestu na listi.

Potpredsednik stranke Arber Pajaziti već je najavio da Alternativa neće odustati od ovog principa, te da je za njih neprihvatljivo da šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi ponovo bude broj jedan na listi.

Pajaziti: Neophodna zajednička albanska lista, ali je neprihvatljivo da je vodi Kamberi

Bujanovačke su ranije javile da će Kamberi ponovo biti kandidat PDD za narodnog poslanika, takođe pozivajući na jedinstvo Albanaca. 

“Od osnivanja Alternative za promene, sinhronizacija i koordinacija sa Tiranom i Prištinom, ali i ujedinjenje albanskog političkog spektra u Preševskoj dolini jedan je od glavnih principa političkog programa”, poručili su u nedelju iz Alternative.

Kako su naveli, ovaj politički princip 2020. godine je materijalizovan sporazumom u Tirani čime su ujedinjene sve političke stranke u Bujanovcu i Preševu za parlamentarne izbore u Srbiji i to prvi put posle 30 godina.

“Na osnovu ovoga, pozivamo sve albanske političke partije u Dolini na sastanak, da još jednom potvrde jedinstvo oko sporazuma u Tirani istovremeno poštujući sve predviđene kriterijume”, navode iz Alternative.

Alternativa i PDD su i uoči parlamentarnih izbora prošle godine pozivale na ujedinjenje albanskih stranaka za učešće na izborima, ali je sukob dva velika politička suparnika oko prvog mesta na listi rezultovao podelom.

Tako su Albanci na izbore i usledio je debakl. Obe liste su dobile ukupno 13.300 glasova, dvostuko manje nego na jedinstvena lista na izborima 2020. godine. Alternativina lista je ostala daleko ispod cenzusa, a lista koju je predvodio Kamberi tek posle četiri ponavljanja glasanja na jednom izbornom mestu u Velikom Trnovcu osvojila je jedan poslanički mandat.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *