NUNS tražio od Opštine Surdulica da raspiše medijski konkurs

Bujanovac, Beograd, 8. novembar 2023. – Opština Surdulica još uvek nije raspisala ovogodišnji konkurs za medijske projekte iako je zakonska obaveza lokalnih samouprava  da svake godine iz budžeta odvoje deo sredstava za te namene. Pozivamo lokalnu samoupravu opštine Surdulica da raspiše konkurs za medije kako bi lokalni mediji mogli kvalitetno da izveštavaju o dešavanjima iz tog mesta, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Poverenik NUNS-a Radoman Irić kaže da je više puta u poslednja tri meseca razgovarao sa čelnicima opštine Surdulica, sa ciljem da raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, međutim, to se  još uvek nije desilo.

“Dvanaest, od preko trideset aktivnih medija u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu svakoga dana se pitaju kada će opština  Surdulica raspisati medijski konkurs. U ponedeljak sam ministru Novici Tončevu, koji se za sve pita u Surdulici, uputio SMS poruku, na koju sam istog trenutka dobio odgovor “I, opusti se”,  što znači da od konkursa nema ništa“, naveo je Irić.

NUNS traži od vlasti u Preševu da raspiše konkurs za medije

Podsećamo lokalne samouprave, a samim tim i čelnike opštine Surdulica da je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima propisno obavezno godišnje izdvajanje iz budžeta za medije. Opstanak lokalnih medija zavisi od državne pomoći, a oni su potrebni građanima kako bi bili tačno i blagovremeno informisani.

Pozivamo nadležne da ispune zakonsku obavezu i u što kraćem roku raspišu konkurs za sufinansiranje medijkih projekata. Takođe, sredstva koja se odvajaju za te namene treba da budu pristojna, a ne minimalna, kao što je to bio slučaj u prethodnim ciklusima, kako bi mediji mogli kvalitetno da obavljaju svoj posao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *