PDD traži da Kamberi vodi zajedničku listu i dao rok do subote drugim strankama da se izjasne

Rukovodstvo PDD

Bujanovac, 10. novembar 2023. (Foto FB)- Partija demokratskog delovanja (PDD) predložila je svim strankama koje okupljaju Albance zajednički nastup na parlamentarnim izborima 17. decembra sa listom čiji bi nosilac bio Šaip Kamberi, predsednik te stranke. PDD je strankama dao rok do subote (11. novembar) da se izjasne o predlogu , a u suprotnom će se o izbornom nastupu dogovarati samo sa partnerima saglasnim sa ovim predlogom.

Prema ideji PDD, drugi na listi bio bi Visar Memeti iz Alternative za promene, na trećem predsednik Bujanovca i šef Demokratske partije Nagip Arifi, na četvrtom kandidat Pokreta za demokratski progres, a za njim kandidati Demokratske partije Albanaca, Demokratske unije Doline i na kraju Alijanse za Dolinu.

U svom saopštenju PDD se poziva na sastanak kod kosovskog premijera Albina Kurtija, koji je pozvao albanske lidere da se ujedine i nastupe sa jedinstvenom listom.

I Alternativa ima kandidata za poslanika, traže prvo mesto na izbornoj listi

„U teškoj situaciji koja je posledica diskriminacije i ugnjetavanja Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, sa ciljem da se ujedinimo u inicijativi za učešće na parlamentarnim izborima 17. decembra, da bismo se suočili sa izazovima i obezbedili dostojanstvenu i što veću zastupljenost u republičkom parlamentu, kao pravi odgovor da se nećemo pokoriti i predati pred represijom srpske države, Partija za demokratsko delovanje, na osnovu sastanka koji smo imali (07.11.2023.) sa premijerom Republike Kosovo, g. Aljbin Kurti, poziva vas da na ovim izborima nastupamo sa zajedničkom izbornom listom“, navodi se u saopštenju PDD.

Albancki lideri kod Kurtija bez dogovora o zajedničkoj listi

Stranka upozorava da izborni rokovi već uveliko teku, a svako odlaganje odluke preti da dovede do tehničke nemogućnosti učešća.

Podsetimo, Alternativa za promene je ranije odbila mogućnost da Kamberi bude nosilac liste, već je predložila svog kandidata Visara Memetija. Predstavnici ove stranke nisu ni bili pozvani na sastanak kod Kurtija, o čemu su Bujanovačke pisale.

Na izborima 2020. Albanci su sa jednom izbornom listom osvojili tri skupštinska mandata, a dve godine kasnije, kada su nastupili u dve kolone, u parlamentu ih je predstavljao samo jedan poslanik-Šaip Kamberi, ali nakon pet puta ponavljanog glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Kamberi građanima posle izborne pobede: Biću poslanik svih vas




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *