Nemoguća misija mlađanog Nevzada, pokušaće da uradi ono što nije uspeo ni Kurti

Bujanovac, 14. novembar 2023. – Ono što nije pošlo za rukom kosovskom premijeru Albinu Kurtiju, pokušaće da uradi Nevzad Lutviu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Lutviu je na sebe prezuzeo mesijansku ulogu izmiritelja „rogova u vreći“ od stranaka koje okupljaju Albance, ne bi li njihove lidere privoleo da prevaziđu lične sujete i nesporazume i jedinstveno nastupe na parlamentarnim izborima 17. decembra, što je jedini garant da ova zajednica dobije zastupnike u Skupštini Srbije.

Zato je sve njih pozvao u svoju kancelariju u Bujanovcu, da u 15 sati pokušaju da se dogovore o zajedničkoj listi.

Poznavaoci prilika, međutim, ne veruju da će mlađani Lutviu uspeti u svojoj nameri, već procenjuju da na ovaj način pokušava da se u svojoj zajednici promoviše kao ujedinitelj, pa ako kojim slučajem uspe u tome eto lepih političkih poena za njega i stranku Pokret za demokratski progres kojoj pripada.

PDD traži da Kamberi vodi zajedničku listu i dao rok do subote drugim strankama da se izjasne

Njegova se misija slobodno može nazvati nemogućom, posebno ako se zna da se antagonizmi između dve najveće stranke, PDD Šaipa Kamberija i Alternative za promene Šćiprima Arifija, mogu porediti sa onim između Izraela i Palstine, ali i da od svealbanske koalicije u Bujanovcu nije ostao ni „kamen na kamenu“. A Nevzad Lutviu svakako nije Itan Hant.

Sad sve te ljude treba obediti da je stavljanje pod nacionalni kišobran važnije od ličnih animoziteta koji se, pojadnostavljeno, svode na to ko će biti prvi na toj i dalje imaginarnoj zajedničkoj listi, što je preveliki zalogaj za nekoga kome je predsedavanje NSA, mesto na koje je došao posle brojnih ucenjivačkih kompromisa, prva važnija politička funkcija.

Podsetićemo, a o tome smo više puta pisali, da su Albanci na izborima 2020, kada su išli u jednoj koloni, dobili 3 mandata, dok je prošle, sa dve liste, u parlament kroz iglene uši prošao samo Šaip Kamberi.

Njegov, odnosno „ultimatum“ PDD od prošle nedelje kojim su sve albanske stranke imale rok da se do prošle subote izjasne pristaju li na jednu listu koju će voditi on, Kamberi, očito za sada nije dao očekivani rezultat jer Alternativa insistira da njen čovek bude broj 1, pozivajući se na ranije dogovore.

Ne treba biti veliki politički znalac pa zaključiti da je „dogorelo do nokata“ i da vreme za predaju liste neumitno curi.

Nevzad Lutviu iz ove situacije može izaći sa štitom ili na njemu.

Albancki lideri kod Kurtija bez dogovora o zajedničkoj listi




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *