Srpski odbornici: Ne dirajte Desanku Maksimović

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. novembar 2023. Srpski odbornici u Skupštini opštine Bujanovac, Miodrag Milković i Stojanča Arsić,  na sednici  koja je u toku zahtevaju da se sa dnevnog reda skine predlog o promeni naziva Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači.

Odbornik sa liste SPS Stojanča Arsić  naglasio je da srpska pesnikinja Desanka Maksimović ne može da smeta bilo kome i da ona kroz svoje delo, a posebno pesmom Krvava bajka, šalje poruke mira i „da se tako nešto nikada nigde ne desi“.

-Kako može da vam smeta Desanka Maksimović, zbog čega – pitao je Arsić albanske odbornike. On je potom sa skupštinske govornice izrecitovao Krvavu bajku.

Skupština odlučuje da li se Desanka Maksimović izbacuje iz naziva škole u Biljači

-Umesto da otvaramo škole, fabrike, da se bavimo otvaranjem novih radnih mesta, istinskim problemima građana koji su za nas glasali, vi hoćete da menjate nazive škola. Nemamo đake za te škole čija imena hoćete da menjate. I to što radite ne radite sa nekom iskrenom namerom, nego zarad jeftinih političkih poena – poručio je Milković, odbornik iz naprednjačke koalicije, albanskoj većini u skupštini.

Da će i albanska opozicija glasati za predlog da se srpska pesnikinja izbaci iz naziva škole u Biljači i zameni albanskim književnikom Ismailom Kadareom potvrdio je Arber Pajaziti iz Alternative za promene.

On, međutim, procenjuje da odluka o promeni imena svakako neće dobiti neophodnu saglasnost Ministarstva prosvete.

Zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju rekao je da ime škole u Biljači treba promeniti, jer u školi više nema srpskih đaka. 

Dok ovo javljamo raspava o dnevnom redu još uvek traje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *