Skupština odlučuje da li se Desanka Maksimović izbacuje iz naziva škole u Biljači

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. novembar 2023. Predlog da se iz naziva Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači izbaci srpska pesnikinja i zameni albanskim književnikom Ismailom Kadareom stigao je do Skupštine opštine Bujanovac i o ovome će odbornici odlučivati na sednici u sredu (15. novembar).

Po prvoj tački dnevnog reda predstojećeg zasedanja lokalnog parlemnta raspravljaće se o odluci školskog odbora koji se već izjasnio za promenu naziva škole, ali je za to neophodna saglasnost bujanovačke Skupštine.

Kako su Bujanovačke već pisale, izbacivanje srpske pesnikinje Desanke Maksimović iz imena škole u Biljači inicirao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu. Po njemu je, kako je ranije izjavio, “velika uvreda” za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji  zato što se,kako je rekao, radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači

Potom se o promeni naziva škole Školski odbor pozitivno izjasnio 15. septembra.

Ovaj predlog u lokalni parlament dolazi u trenutku kada se vladajuća albanska većina koju čine Demokratska partija Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, suočava sa najvećom krizom od uspostavljanja vlasti pre tri godine, o čemu su Bujanovačke pisale.

Nagip Arifi: Ucenjuju me Kamberi i Musliju

Očekuje se, međutim, da će promenu imena škole podržati svi albanski odbornici, kako iz vladajuće većine, tako i iz opozicije, tako da je gotovo izvesno da će skupština dati saglasnost.

Ipak, odluka Školskog odbora i saglasnost Skupštine nisu dovoljni za promenu imena, već se prosleđuju Ministarstvu prosvete koje donosi konačnu odluku.

Do početka ove školske godine OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači bila je jedina škola u bujanovačkoj opštini u kojoj se nastava odvijala i na srpskom i na albanskom jeziku. Od 1. septembra, međutim, u školi više nema srpskih đaka, potvrdio je ranije našem ortalu direktor škole Nazmi Nuhiu.

Od jeseni bez srpskih đaka u Biljači




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *