Muzika spaja: Druženje dece migranata i učenika Muzičke škole u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 17. novembar 2023. Muzička škola u Bujanovcu u saradnji sa Grupom za decu i mlade “Indigo“,  organizovala je radionicu sa decom migrantima iz preševskog  Prihvatnog centra. To što ne govore isti jezik nije ih sprečilo da se fenomenalno provedu, jer je muzika ta koja ih spaja i prevazilazi sve razlike.

Cilj ovog zajedničkog druženja, kako kažu u školi, bio je upoznavanje mladih iz lokalnih i izbegličkih zajednica i stvaranje mogućnosti da se deca izbeglice kroz neformalno učenje upoznaju sa svojim vršnjacima.

-Lepšu muziku od osmeha koji dolazi iz dečjeg srca možete čuti samo u mašti. I baš takva muzika se čula na časovima u našoj muzičkoj školi u Bujanovcu, kada su nas posetila deca iz Prihvatnog centra za migrante. Ista ta muzika, spojena sa tonovima odsviranim na različitim instrumentima i kroz otpevane pesme, bila je dokaz da je muzika jezik koji svi razumemo i koja ima moć da spoji i poveže i najrazličitije kulture i nacije – poručuju iz škole.

Deca iz Sirije su imala priliku da sa učenicima bujanovačke Muzičke škole, koji govore srpski, romski i albanski jezik, nauče pesmu iz Afrike i da je svi zajedno izvedu mini performans uz instrumente i pokrete.

-Vreme koje smo proveli zajedno je vreme koje će svima ostati u lepom sećanju. Bilo je prelepo, na različitim jezicima smo komunicirali, oni na arapskom, a mi na srpskom i albanskom, deca su bila mnogo srećna. Ovo je naše prvo druženje, ali smo pričali o tome da se saradnja nastavi – kaže za Bujanovačke nastavnica solfeđa u bujanovačkoj Muzičkoj školi Vera Stanković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *