U Bujanovcu više glasača nego ukupnog broja građana

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. decembar 2023. U opštini Bujanovac, koja po zvaničnim podacima sa Popisa 2022. ima 41.068 stanovnika, na parlamentarnim izborima 17. decembra pravo glasa imaće 1.675 ljudi više, odnosno 42.743. Toliko ih je upisano u birački spisak koji je zaključen 1. decembra. Broj birača je takođe zvanični podatak koji su Bujanovačke u utorak dobile u Opštinskoj upravi.

Bujanovac nije jedina opština u kojoj je više birača (punoletnih građana) nego svih stanovnika pa se zbog ovog apsurda ranije oglasilo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nadležni su naglasili da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Ministarstvo je navelo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

U birački spisak opštine Bujanovac upisano 42.858 birača

Navedeno je da se birač upisuje u birački spisak po mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu po poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno po poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

Takođe, „interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak po mestu gde je prijavljeno kao interno raseljeno lice“.

Dodaje se i da Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana dostavlja ministarstvu koje ih razvrstava po vrstama promena i dostavlja nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama.

Ministarstvo preuzima i podatke iz Registra matičnih knjiga koji se odnose na činjenicu smrti i druge podatke od značaja za ažururanje biračkog spiska i dostavlja ih elektronskim putem navedenim upravama.

„Podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija“, zaključilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Broj upisanih u birački spisak u opštini Bujanovac godinama varira oko 42.000 hiljade.

Istovremeno, na lokalne izbore, na kojima je zbog srpsko-albanskih odnosa odziv po pravilu veliki, izlazi oko 21.000 birača. Tako je 2020. godine glasalo 20.958 birača, četiri godine ranije 21.291, a 2012. godine na izbore je izašlo 21.430 građana.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *