Novinar Radoman Irić vranjskoj biblioteci poklonio veliki deo svoje arhive

Reč je o 2.625 primeraka novina, 83 novinska dokumenta, 25 knjiga iz teorije, prakse i tehnike novinarstva, 405 knjiga posredno vezanih za novinarstvo i 70 monografija i kataloga

Bujanovac, Vranje, 15. decembar 2023. – Novinar Radoman Irić poklonio je vranjskoj biblioteci deo svog godinama sakupljanog fonda novinarske arhive, dokumentacije, periodike i knjiga od 3.247 kataloških jedinica. Reč je o 2.625 primeraka novina, 83 novinska dokumenta, 25 knjiga iz teorije, prakse i tehnike novinarstva, 405 knjiga posredno vezanih za novinarstvo i 70 monografija i kataloga.

Kako prenosi Vranjenews, građa sadrži komplete novina, časopisa, fotografije, press kliping (preko 1.000 isečaka o Vranju i vranjskom kraju), raritetne primerke desetak lokalnih novina i štampanih biltena (Tri tačke, Slobodna reč, Nova slobodna reč, Bujanovačke novine, Medicinar, Apotekarske novine, Info 017, Pčinja, Perspektiva i dr).

Tu je i nekoliko prvih i jubilarnih primeraka novina i časopisa, arhiva fabričkih listova (Simpo, Jumko, Koštana, Jedinstvo) i dr.

U pitanju je periodična i dokumentaciona građa koja predstavlja značajan segment kulturne, naučne i umetničke delatnosti našeg grada, pa samim tim i deo njegove istorije.

„Gde god da sam bio, lagano i strpljivo stvarao sam novinarsku dokumentaciju, po metodologiji mog legendarnog profesora Sergeja Lukača. On je često izgovarao rečenicu nema kuće bez temelja, ni novinarstva bez dokumentacije. Na ovaj potez odlučio sam se zato što će ovo više da koristi drugima, nego meni. Ovo je prvi od tri paketa koje ću ustupiti biblioteci“, naveo je Irić.

Zoran Najdić, direktor Biblioteke, rekao je da je „Radoman Irić kao dugogodišnji novinar, urednik više glasila i dopisnik nekoliko domaćih i stranih medija godinama vredno istraživao, prikupljao i arhivirao dokumentacioni materijal vezan, pre svega, za lokalnu izdavačku produkciju“.

„Prinovljena građa, jedinstvena po svom sadržaju, predstavlja informaciono bogatstvo i najbolji je hroničar zbivanja, ljudi i vremena jednog grada. Direktne benefite ove saradnje će imati korisnici Biblioteke i šira stručna javnost kojima će biti omogućen pristup vrednoj bibliotečkoj građi i uvid u važne informacije iz istorije lokalne sredine. Biblioteka nastavlja kontinuirani rad na stvaranju uslova za trajnu zaštitu i čuvanje zavičajne kulturne baštine“, dodao je Najdić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *