Stanovnici Kosova od početka godine putuju bez viza

Bujanovac, 3. januar 2023. Od 1. januara 2024. godine građani Kosova mogu da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova, koji imaju biometrijske pasoše, da borave do 90 dana – u roku od šest meseci – u bilo kojoj od 27 država članica šengenskog prostora.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da su građani godinama bili lišeni prava da se kreću bez viza u šengenskoj zoni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti je tokom ceremonije na prištinskom aerodromu zamolio građane koji putuju bez viza da poštuju uslove i kriterijume, „jer tako poštujemo i uzdižemo našu zemlju“.

-Stoga jutros u Novoj 2024. godini nema boljeg načina da počnemo od proširenja prava i mogućnosti naših građana. Predugo smo čekali, uskraćene su nam mnoge mogućnosti. Stoga je ovo važan dan, otklanja se velika nepravda i osvaja se važno pravo, pravo da se putuje bez viza u šengenskoj zoni – rekao je Kurti.

Predsednica Vjosa Osmani je, čestitajući građanima liberalizaciju viza, rekla da 2024. godina počinje „slobodom kretanja koja se predugo i nepravedno uskraćivala“.

Ona je na Fejsbuku istakla da je „narod Kosova nepokolebljivom posvećenošću dokazao da ne odustaje od mesta koje mu pripada u evropskoj porodici“.

Prvog januara sa Međunarodnog aerodroma u Prištini „Adem Jašari“ je organizovano prvo putovanje bez viza za pobednike kviza Evropske unije, koji je organizovan u okviru informativne kampanje nadležnih o liberalizaciji viznog režima.

Putovanje bez viza je za turističke posete, porodične stvari ili slično. Međutim, vizna liberalizacija ne znači radne dozvole ili druge pogodnosti.

Od 2018. godine Evropska komisija nekoliko puta je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, ali su neke zemlje u više navrata izražavale rezerve.

Makron zapretio Kosovu: Neće biti bezviznog režima ako ne ispunite sporazume sa Beogradom

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *