Za Bujanovčane nema državne pomoći za kupovinu kuća na selu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 10. januar 2024. Niko od troje Bujanovčana, koji su se prošle godine javili na konkurs za pomoć države za kupovinu kuće na selu, nije dobio novac, saznaju Bujanovačke u opštinskoj upravi.

Na konkurs za kupovinu kuće čija je vrednost manja od 10.000 evra javila se jedna samohrana majka, samohrani otac i jedan mladi bračni par iz Bujanovca. Međutim, iz različitih razloga, niko od njih nije prošao na konkursu i dobio sredstva.

Za kuće na selu konkurisale tri bujanovačke porodice

-Jedna prijava je otpala zbog toga što čovek ima više od 45 godina, a uslov je bio da prijavljeni budu mlađi od toga. U drugom slučaju, žena je konkurisala najpre za jedan objekat, pa je odustala od njega i onda drugim zahtevom konkurisala za drugi objekat i tu je zakasnila, jer je novac iz fonda već bio potrošen i više nisu primali prijave u ministarstvu – objašnjava za Bujanovačke Nenad Spasić iz opštinske uprave.

U trećem slučaju, po Spasićevim rečima, bračni par je konkurisao za dodelu stana, ali nisu znali da se, po konkursu, za stan dobija samo 20 odsto sredstava, dok za kuću državna pomoć iznosi 50 odsto. To je bio razlog da i oni odustanu.

-Na ovom konkursu smo loše prošli, ali čekaćemo sledeći koji bi trebalo da bude u februaru. Ima zainteresovanih porodica, pa se nadam da će ove godine biti bolje – dodaje Spasić.

Podsetimo, na konkurs koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o selu mogli su da se jave građani Bujanovca mlađi od 45 godina, koji su našli kuću u nekom seoskom domaćinstvu, koja je ozakonjena, ima građevinsku dozvolu i čija vrednost ne prelazi 10.000 evra.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *