Protest protiv akušerskog nasilja u subotu u Vranju

Bujanovac, 23. januar 2024. Kako bi pružile podršku svakoj ženi koja je doživela akušersko nasilje, žene Vranja krenuće u protesnu šetnju protiv akušerskog nasilja u subotu, 27. januara, u 11:55 časova.

„Želimo da pružimo podršku svakoj od nas koja je takvu vrstu nasilja doživela, a posebno onim hrabrim ženama – borkinjama koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima“, poručuju organizatorke i pozivaju sve zainteresovane da se pridruže ovom vidu protesta.

Kako se najavljuje, planirana je simbolična šetnja, u tišini, sa transparentima, od zgrade Skupštine grada Vranja pored nadležnih institucija do vranjskog porodilišta.

„Pozivamo sve žene Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja, koje su bile žrtve ili znaju neku ženu koja je bila žrtva da nam se pridruže. Da nasilje prestane! Da bolnice ne budu klanice! Ovo je skup koji nije politički, ovo je skup na kome će se ćutati, ovo je skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život“, poručuju organizatorke protestne šetnje.

Žene Vranja će, kako navode, aplauzom pozdraviti sve one koji savesno rade posao, sve one koji su u poslednjoj situaciji preuzeli mere i sve one koji nisu ćutali, dok očekuju da konačno vinovnici ovakvih dela odgovaraju.

Podsetimo, porodilja iz Vranja prijavila je policiji za akušersko nasilje dvoje ginekologa Zdravstvenog centra u Vranju.

Porodilja prijavila policiji lekare iz vranjskog porodilišta zbog akušerskog nasilja

Na osnovu prijave, oštećena porodilja tvrdi da su prilikom porođaja lekari vranjske Ginekologije postupili neprofesionalno, da su tokom porođaja vikali na oštećenu, da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom, već je insistirao na porođaju prirodnim putem, kao i da su nakon toga koristili vakuum, te da je takav način porođaja imao posledice po dete.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *