Ardita Sinani: Cilj kosovske vlade je poboljšanje položaja Albanaca u Bujanovcu i Preševu

Bujanovac, 25. januar 2024. “Cilj Vlade Kosova je poboljšanje položaja Albanaca u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, održavanje dobrih odnosa i povećanje institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje prava”, poručila je političarka iz Preševa Ardita Sinani, savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

Sinani se oglasila u sredu nakon što je kosovska vlada usvojila predlog izmene zakona koji će omogućiti vlasnička prava Albancima iz tri opštine na jugu Srbije.

Kosovska vlada omogućava Albancima iz Bujanovca i Preševa da kupuju imovinu na Kosovu

-Albanci u Dolini imaju mnogo problema zbog sistematske diskriminacije i ugnjetavanja, a koordinacija i pomoć Vlade je veoma važna, kako bi se unapredila prava svih u Preševskoj dolini”, navodi Sinani.

Objasnila je da će kosovska vlada predati skupštini nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o imovinskim pravima stranih državljana, kojim se Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe isključuju iz obaveznog reciprociteta kada nameravaju da kupe imovinu na Kosovu.

-Nakon stupanja na snagu ove promene, Albanci iz Preševske doline imaće pravo da nesmetano kupuju imovinu na Kosovu – dodala je.

Posebnu zahvalnost na iskrenom zalaganju da se ovo omogući, kako kaže Sinani, uputila je ministarki Albuleni Hadžiu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *