Rekonstrukcija parka: Za lipe i platane Opština plaća 50.000 po sadnici

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. januar 2024. Za svaki platan i lipu zasađenu u bujanovačkom parku krajem prošle godine Opština će platiti po 50.000 dinara, a za bagrem 39.500 dinara. U rekonstrukciji parka zasađene su 32 sadnice (16 lipa, 11 bagrem, 5 platan) što znači da od novca svih građana za novo drveće ide 1,6 miliona dinara sa porezom, odnosno 13.600 evra.

Bujanovačke su do cena došle na osnovu zahteva o slobodnom pristupu infomacijama od javnog značaja upućenom Opštinskoj upravi prošle nedelje.

Rekonstrukcija parka: Za 32 sadnice 26.000 evra

Upoređujući cene koje će Opština platiti sa cenama rasadnika širom Srbije dostupnih na internetu može se zaključiti da su nove sadnice u parku desetostruko preplaćene, jer nismo uspeli da pronađemo platan skuplji od 6.000 dinara ili lipu (tilia cordata) za koju treba izdvojiti više od 5.000.

Međutim, poznavaoci ove oblasti sa kojima smo razgovarali tvrde da postoje mladice ovih vrsta po ceni i od 1.000 evra za komad.

U odgovoru Opštine navode da su upoređivanje cena izvršili na osnovu cenovnika sa sajta Urban Garden, u čijoj ponudi zaista postoji na primer lipa (tilia sp.) od čak 270.000 dinara, ali lipu (tilia cordata) ili platan (platanus orientalis), koje su zasađene u parku, nismo uspeli da pronađemo u ovom cenovniku.

Posao rekonstrukcije od gotovo 3 miliona dinara dobila je firma Paulownia Liridoni iz sela Bukurevac kod Preševa. Kako je Bujanovačkim rekao šef službe za javne nabavke u Opštinskoj upravi Abedin Raćipi, radi se o javnoj nabavci male vrednosti koja je sprovedena tako što je Opština pozvala tri ponuđača da dostave svoje ponude za rekonstrukciju.

Pored drveća od 1,6 miliona dinara, Opština će ovoj firmi platiti po 39.500 dinara za svako posečeno staro stablo, a bilo ih je pet.

Za sadnju svake mladice plaća se dodatnih 10.000 dinara, odnosno ukupno 320.000.

Nabavka, transport i ugradnja perforiranog drenažnog creva od 112 metara košta 224.000 dinara.

Iz Opštine su naveli i da radovi zbog vremenskih uslova krajem decembra prošle godine ipak nisu u potpunosti završeni, ne precizirajući šta je još ostalo da se uradi. Kako navode, plaćanje nešto manje od 3 miliona dinara preševskoj firmi biće izvršeno po okončanju svih radova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *